İnternet bağımlılığının evlilik ilişkisi üzerine etkisi
The impact of internet addiction on marital relationship
- Tez No: 534431
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: internet bağımlılığı, problemli internet kullanımı, evlilik uyumu, iletişim becerileri, internet addiction, problematic internet use, marital adjustment, communication skills
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internete erişim gittikçe daha kolay bir hale gelmiştir. Birçok insan interneti, günlük yaşamının neredeyse tüm alanlarında aktif olarak kullanmaya başlamış ve bir kısmı için ise bu durum bir bağımlılığa dönüşmüştür. Şüphesiz ki bilgiye erişim, araştırma, kişisel gelişime katkı sağlama gibi birçok yararı bulunan internetin, günümüzde kullanımının kontrol edilememesi sonucunda insan ilişkilerindeki zararları tartışılmaya başlanmıştır. Zamanlarının büyük bölümünü internette geçiren bireyler akademik, sosyal, mesleki ve özel yaşamlarındaki işlevselliklerinde sorunlar yaşamaya başlamışlardır. Bu sorunlar bireylerin evlilik ve aile ilişkilerinde de birtakım riskler oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı; internet bağımlılığı ile aile ilişkilerinin belirlenmesinde önemli bir kavram olan evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi incelemek ve iletişim becerilerinin bu ilişkideki aracı rolünü belirlemektir. Ayrıca bireylerin internet bağımlılık düzeylerinin; cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, algılanan sosyo-ekonomik düzey gibi çeşitli sosyo-demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek, araştırmanın alt amaçlarını oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, İstanbul'da yaşayan, yaşları 20-45 aralığında değişen ve araştırmaya katılmak için gönüllü olan 377 evli bireyden oluşmaktadır. Katılımcıların sosyo demografik özelliklerini ve internet kullanımlarına ilişkin bilgileri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”, internet bağımlılık düzeylerini belirlemek amacıyla“İnternet Bağımlılık Ölçeği”; iletişim becerilerini belirlemek amacıyla“İletişim Becerileri Ölçeği”ve evlilik uyum düzeylerini belirlemek amacıyla“Evlilikte Uyum Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda;“internet bağımlılığı ile evlilik uyumu”arasında anlamlı ve negatif yönde;“internet bağımlılığı ile iletişim becerileri”arasında anlamlı ve negatif yönde;“evlilik uyumu ile iletişim becerileri”arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Bunlara ilaveten, internet bağımlılığı ile evlilik uyumu ilişkisinde iletişim becerilerinin anlamlı bir aracı değişken olduğu saptanmıştır. Ayrıca internet bağımlılığı evlilik uyumu ilişkisinde dolaylı etkinin doğrudan etkiye göre daha güçlü olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Access to internet has become increasingly easier by the improvement of technology. Many people have begun to use the Internet actively in almost all areas of their daily life, and for some, this has become an addiction. There is no doubt that the internet, which has many advantages such as access to information, research, personal development, has begun to be debated as a result of its inability to control its use today. Individuals who spend most of their time on the internet have begun to have problems in their functionalities in academic, social, professional and private life. These problems also pose some risks to the marriage and family relationships of individuals. The purpose of this research; to examine the relationship between internet addiction and marital adjustment, which is an important concept in the determination of family relationships, and to determine the role of communication skills in this relationship. In addition, determining the differentiation of the internet addiction levels of the individuals according to various socio- demographic characteristics such as gender, educational status, working status, perceived socio-economic level constitute the sub-objectives of the research. The research's study group consisted of 377 married individuals living in Istanbul, aged 20- 45 years and volunteering to participate in the study. Participants filled the;“Personal Information Form”which is prepared by the researcher in order to determine the socio- demographic characteristics of the participants and the information about internet usage,“Internet Addiction Scale”in order to determine internet addiction levels,“Communication Skills Scale”for determining communication skills and“Marital Adjusment Scale”for determining marriage adjustment levels. As a result of the research, there is a meaningful and negative relationship between“internet addiction”and“marital adjustment”, meaningful and negative relationship between“internet addiction and communication skills”, meaningful and positive relationship between“marital adjustment and communication skills”. Additionally, in the relationship between internet addiction and marital adjustment, communication skill has mediator effect. Also, it is determined that indirect effect is more important than direct effect in the relationship of internet addiction and marital adjustment.