0-12 ay grubundaki çocukların ebeveyn ve/veya bakıcılarının çocukları sevme ve avutma biçimleri
The attitudes of loving and consolating of parents and/or caregivers of children in the 0-12 month group
- Tez No: 534516
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk bakımı, çocuk istismar ve ihmali, sarsılmış bebek, Childcare, child abuse and neglect, shaken baby
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmamızın amacı 0-12 ay grubunda ağlayan bebeklerin ebeveyn ve bakıcılarının yaklaşımlarını, ağlama ve uyumama durumunda nasıl tepki verdiklerini, bebekleri sevme, bebeklere sevgi gösterme biçimleri ve sarsılmış bebek sendromu ile ilgili bilgilerini belirlemektir. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi pediatri (Genel Pediatri, Yenidoğan, Nefroloji, Hematoloji, Kardiyoloji, Endokrinoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Poliklinikleri) ve pediatrik cerrahi poliklerine başvuran 0 – 12 ay grubunda bebeğe sahip ebeveynler ve/veya bakıcıları hedeflenmiştir. Araştırmaya söz konusu hastanenin ilgili polikliniklerine 01.12.2017 ve 28.02.2018 tarihleri arasında başvuran 0 – 12 ay grubunda bebeği olan toplam 400 ebeveyn ve/veya bakıcı katılmayı kabul etti. Veriler 44 adet sorudan oluşan, araştırmacılar tarafından hazırlana bir anket ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan ebeveynlerin %59.5'i“bebek zaman zaman öylesine ağlar”diye belirtti; buna katıldığını belirten annelerin oranı %74.3, babaların oranı %1.2'si olarak bulundu.“Sarsmak bebeklere ne zarar verir?”sorusuna ebeveynlerin % 94.75'i“beynine ve başına zarar gelir”derken, %5.25'i“hiçbir şey yapmaz”diye yanıt verdi. Annelerin %36.6'sı, babaların %37'si bebek ağladığında kendilerini çaresiz, sinirli, kızgın ve öfkeli hissettiklerini ifade ettiler. Ebeveynlerin %64.5'i bebeklerini avutma yöntemi olarak kollarında, ayaklarında ve battaniyede sallama, sevme yöntemi olarak %59,25'i havaya hoplatma ve zıplatmayı kullandıklarını belirtti. Sarsılmış bebek sendromu kavramını ebeveynlerin büyük bir kısmı daha önce hiç duymadıklarını ifade ettiler (%76,5) . Çalışmamızdan elde edilen bulgular sonucu ailelerin, bakım veren kimselerin bebekleri sevme ve avutma tutum ve biçimleri sonucu onları sarsabildikleri ve sarsma ile, sarsılmış bebek sendromu ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadıkları görülmüş olup, burdan hareketle bebeğin doğumu ile birlikte ailelere bu konuda bilgi vermek, farkındalık kazandırmak, sarsmayı önleyebilmek ve gerektiğinde de ilk müdahaleyi yaparak gerekli kuruluşlara yönlendirmek konusunda aile hekimlerine büyük görev düştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the attitudes of parents and carers of crying babies in the 0-12 month group, how they react in case of crying and not sleeping, liking babies, expressing love for babies and shaken baby syndrome. In our study, parents and / or caregivers with babies who were admitted to the pediatric surgery polyclinics of pediatric (General Pediatrics, Newborn, Nephrology, Hematology, Cardiology, Endocrinology and Infectious Diseases Polyclinics) and Trakya University Medical Faculty Hospital were targeted. A total of 400 parents and / or caregivers with babies from 0 to 12 months who applied to the relevant outpatient clinics of the hospital between 01.12.2017 and 28.02.2018 agreed to participate in the study. Data were collected by a questionnaire prepared by the researchers. 59.5% of the parents who participated in the study stated that“the baby cries from time to time, with no reason”; the rate of mothers who agreed with this was 74.3% and the rate of fathers was 1.2%. The question“what harm does shaking the baby do?”was answered by %94.75 of the parents as“the head and the brain can be damaged”and by %5.25 of the parents as“it does nothing”. %36.6 of the mothers and %37 of the fathers signified that when the baby cried they felt themselves desperate, angry, nervous and furious. 64.5% of the parents shake their babies in their arms, feet and blankets as a method of catching; 59.25% of the parents stated that they used air hopping and bouncing as a method of loving. The majority of parents said that they never heard before of the concept of shaken baby syndrome (%76.5). As a result of the findings obtained from our study, it was seen that the families, caregivers could shake the babies as a result of their love and retention behaviors and forms, and they did not have enough information about shaken baby syndrome and gave information about this issue to the families with the birth of the baby. It has been determined that family physicians have an important role in preventing the shaking, and when necessary, by making the first intervention and directing them to the necessary organizations.