Sovyet sonrası dönemde Rusya'nın bölgesel bütünleşme ve işbirliği projelerine yönelik politikaları
Russia's politics on regional integration and cooperation projects in post-Soviet era
  1. Tez No: 534715
  2. Yazar: ALP YÜCE KAVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Sovyet Sonrası Dönem, Avrasya, Bölgesel Bütünleşme, Uluslararası Örgütler, Russia, Post-Soviet Era, Eurasia, Regional Integration, International Organizations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Tez çalışmamızda Rusya'nın, Soğuk Savaş'ın bitmesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında oluşan yeni uluslararası sisteme uyum sağlama sürecinde, Avrasya'da kurulan bölgesel örgütlere yönelik algı ve politikalarının incelenmesi, bu yolla söz konusu bölgesel bütünleşme hareketleri üzerinden ekonomik, siyasi ve askeri hedeflerini hangi doğrultularda şekillendirmeye çalıştığının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle Rusya'nın dağılma sonrası dönemde geçirdiği siyasi, ekonomik ve toplumsal dönüşüm ele alınmış, yeni dönemde stratejik hedef ve ihtiyaçları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kuramsal çerçeve ise, Rusya'nın bölgesel bütünleşmeye yönelik farklı planlamaları ve yaklaşım biçimlerinden hareketle, çatışma-rekabet ve işbirliği-işlevsellik temelinde ele alınmıştır. 1990'lı yıllardan günümüze değin uluslararası konjonktürde meydana gelen değişimler, Rusya'yı siyasi, ekonomik ve askeri çıkarları doğrultusunda belirlediği hedefleri güncellemeye yönelterek özellikle 2000'li yıllardan itibaren bölgesel bütünleşme açısından daha somut adımlar atmaya itmiştir. Rusya son yıllarda bir taraftan küresel ölçekte daha yapıcı ve uluslararası hukuka saygılı bir görüntü sergilemeye dikkat etmekteyken, öte taraftan da ABD-Atlantik merkezli tek kutuplu küresel hegemonya düzenine açıkça karşı çıkmaktadır. Bununla birlikte Avrasya merkezli bölgesel bütünleşmeye yönelik politikalarında hegemonyacı bir tutuma yönelmesi sadece bölgede değil küresel ölçekte de samimiyet ve güvenilirliğine zarar verecek bir etkendir.
Özet (Çeviri)
Our thesis aims the examination of Russia's perceptions and politics toward regional organizations founded in Eurasia in the process of harmonization by the emergence of new international system in the aftermath of Cold War and Soviet Union and by this way the analysis of the ways of structuring its economic, political and military goals via regional integration movements. In this context, we first focused on Russia's political, economic and social transformation in the new era trying to reveal its strategic aims and requirements. The theorectical framework is determined on the dual based perspective such as conflict-competition and cooperation-functionality in the wake of modifications observed in Russia's approaches and plans concerning regional integration process. Undoubtedly, the modifications occurred in the international conjuncture since 1990s forced the new Russian state to upgrade its strategic objectives based on political, economic and military interests, which by the new millennium induced steering to more concrete steps on contributing regional integration process. Russia tries to impose itself as a country respectful to internal law in a constructive manner, opposing clearly a US-Atlantic centered unipolar hegemony. However, hegemonic tendencies in Russia's politics toward regional integration process may be apt to harm country's integrity and reliability not only on regional but also on global scale.