Yusuf en-Nebhânî ve şiirindeki tasavvufî unsurlar
Yousuf al-Nabhani and sufistic elements in his poetry
  1. Tez No: 534722
  2. Yazar: MESUT YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF SANCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf en-Nebhânî, Mutasavvıf, Şair, Tasavvuf Şiiri, Edebi-yat, Belagat, Yousuf al-Nabhani, Sufi, Poet, Sufi Poetry, Literature, Rhetoric
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
Bu çalışmada Osmanlının son dönemlerinde Beyrut Yüksek Hukuk Mahkemesi başkanlığında bulunan ve çok yönlü bir âlim olan Yusuf en-Nebhânî'nin hayatı ve şiirleri incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Arap edebiya-tında tasavvufî şiirin ortaya çıkışı ve tasavvufî Arap şiirinin öncüleri hakkında bilgi ve-rilmiş ayrıca Yusuf en-Nebhânî'nin yaşadığı dönem ele alınmıştır. Birinci bölümde Yusuf en-Nebhânî'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği incelenmiş ayrıca tasavvufî kişiliğinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Nebhânî'nin şiirleri, içerik yönünden tasnif edilmeye çalışılmış ve şekil özellikleri bakımından tahlil edilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümde ise Yusuf en-Nebhânî'nin şiirlerindeki tasavvufî unsurlar tespit edilerek izah edilmeye çalışılmış ayrıca divanda geçen tasavvufî şahsi-yetlerin hayatına da kısaca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and poems of Yousuf al-Nabhani, a versatile scholar who headed the Supreme Court of Beirut in the late Ottoman periods, were examined. Our study consists four parts sections. In the introduction, the life, works and lite-rary personality of Imam al-Nabhani are examined and then, his poems are classified in terms of content and analyzed in terms of formal characteristics. In the first chapter, information is given about the emergence of Sufi poetry in Arabic literature and the pioneers of Sufi Arabic poetry. In addition, the sufistic perso-nality of Yousuf al-Nabhani and the other sufistic personalities in his poetry were also mentioned. In the second part of our study, the sufistic elements in the poems of Yusuf en-Nebhânî were determined and explained and after that subjected to a certain classifica-tion. In the third part of the study, the sufistic concepts which are made necessary explanations but not subjected to a certain classification are given.