Sinâneddin Yûsuf'un (Ö.H. 986) Beydâvî Hâşiyesi'nin tahkiki (En'âm ve A'râf Sûreleri)
Sinan al-din Yûsuf's (D.986 AH) postscript of al-Baydâwî, realization of manuscripts, Alanâm and Aarâf Surah
- Tez No: 649341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELALETTİN DİVLEKCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, el-Beyzâvî, hâşiye, Amâsî, metodoloji, Tefsir, Amasi, Beydavi, Hashiyat, methodology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 666
Özet
Osmanlı âlimi Anadolu kazaskeri Sinân Efendi (ö. 986), el-Beydâvî'nin (ö. 685/1286)“Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl”tefsiri üzerine dönemin uleması nezdinde meşhur ve muteber bir hâşiye yazmıştır. Bu münasebetle“Muhaşşî”lakabıyla ve Amasya'da doğması nedeniyle Amâsî nisbesiyle anılan Sinân Efendinin asıl adı Sinâneddin Yûsuf olup babasının adı Hüsameddin, dedesinin adı İlyas'tır. Bu çalışmada Sinân Efendi'nin, Kur'an-ı Kerim'in tamamını değil de bazı sûrelerini ele aldığı ancak çok önemli bir yeri olan bu hâşiyesindeki tasnif yöntemi ve metodolojisi değerlendirilmiştir. Osmanlı Şeyhülislamı meşhur Ebüssuûd Efendi'nin cenaze namazına imamet için seçilecek kadar önemli bir konuma sahip olan Sinân Efendinin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, özellikle bu hâşiyenin önemi ve telif yöntemi açıklanmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, bu hâşiyenin birçok hâşiyenin telifinde ve özellikle Şehâbeddin Hafâcî ile el-Konevî'nin hâşiyelerinin önemli bir müracaat kaynağı haline geldiği ve hâşiyedeki dil ve belâgat özelliklerinden Sinân Efendinin Arap olmamasına karşın son derece beliğ ve fasih bir dil kullandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The tafsir Anwar al-Tanzil wa-Asrar al-Ta'wil (The Lights of Revelation and the Secrets of Interpretation) authored by Nasīr al-Dīn Abū al-Khayr 'Abd Allāh ibn 'Umar al-Bayḍāwī (d.685/1286 AH) is considered to be one of the most important and famous books of tafsir. The ulema took great interest and care in it, as they wrote hundreds of commentaries and glosses on it. This paper briefly discusses this tafsir, its importance during the Ottoman period and how Ottoman scholars took interest in it and incorporated it in their teaching curriculum during that period. Specifically, it will focus on the hashiya of Sinân al-Din Yûsuf bin Husein Hussam al-Din bin Ilyas al-Amasi al-Rumi al-Hanafi (d.986 AH) and his methodology. His beneficial comments raised this gloss in stature until its author became known by it, as he came to be named (Sinân Al-Mahashi). However, this gloss unfortunately did not contain all of the Quran, but only certain chapters of the Quran. The topic of this study is to introduce this scholar and his gloss and its importance and status among glosses that were later a source for one of the most important glosses, Hashiyat Shihab al-Din al-Khafaji.