Yahudi kroniklerinde haçlılar
Crusaders in the jewish chronicles
  1. Tez No: 534784
  2. Yazar: ALPASLAN PATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇOG
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Hristiyanlık, Musevilik, Yahudi, Haçlı Seferleri, Rhineland, Islam, Christianity, Judaism, Jew, Crusade, Rhineland
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tez çalışmamız Haçlı seferlerinin ana aktörü olan Haçlıları başlangıç aşamasındaki hallerinde, onları yola döken etmenlerden biri olan dini boyut çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlayan bir çalışmadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmamız bir üçüncü parti perspektifinden Haçlılara bakarak, İslam ve Hristiyanlık perspektifinin dışından bir bakış açısı sunabilmek için Yahudi kroniklerini kullanmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde savımızın daha iyi anlaşılabilmesi için genel Hatlarıyla bir erken Orta Çağ Avrupa tarihçesi ve ayrıca Haçlıları daha iyi analiz edebilmek için, Avrupa insanının yaşantısını görebilmek adına, feodalite kavramı ve dönem Hristiyanlarının dini algılarını şekillendirmek suretiyle yaşantılarına yön veren bir takım dini kavramlar kısaca irdelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde olayların arka planını kurabilmek adına kısa bir Haçlı seferleri tarihçesi özeti sunulmuştur. Üçüncü ve son bölümümüzde kronikler, alıntı yapılan pasajlar üzerinden Haçlı tutum ve davranışlarını tespit etmek amacıyla incelenmiştir. Çalışmamız Haçlıların harekete geçişlerinde, çok yoğun ve samimi bir dini şuurun, dinin gerçek manada anlaşılmasını bulandıran ve çağın karakteristiği olan bilgisizliğin neticesi olan yoğun bir bilinçsizlikle harmanlanmasının, büyük bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmamız din gibi sakin bir kavramın bilgisizlikle yoğurulduğunda doğasına aykırı bir biçimde saldırganlıkla netiecelenebileceğini göstermiştir. Zira Hz. İsa'nın tebliği çerçevesinde şekillenmiş olan Hristiyan inancı peygamberin ifadeleri irdelendiğinde oldukça pasifist bir inançtır, buna rağmen bilgisizlik, bu inançtan şiddeti doğurabilmiştir. Tezimiz bu ilginç fenomeni göstermesi açısından faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to examine the Crusaders during their inception, from the perspective of religiosity. To achieve this goal we used Jewish Chronicles to provide a third party perspective as a contrast to Islamic and Christian perspectives. In the first chapter in order to express our thesis more easily, a short abstract of medieval history, and to provide a better understanding of Crusaders, concepts such as feudalism and certain religious concepts that shaped the religious mindset of the periods Christians were examined, so the lives of European people at the time can be more easily understood. In the second chapter of the thesis, in order to form a background, a brief abstract of Crusade History is given. In our third and final chapter, the chronicles are examined in order to analyse Crusader actions and attitudes. Our study showed that a very dense religious mindset coalescing with a very dense blind fervour which was a result of the period's characteristic ignorance was the main driving force behind the Crusader's mobilisation. This study shows us that even a very benign concept such as religion can result in violence in a manner that is against its nature, once it is mixed with ignorance. Christianity, which was formed around the teachings of Jesus, is actually a very pacifist faith when the prophet's teachings are examined, however against this reality, ignorance was capable of conceiving violence from this faith. Our thesis is beneficial in showing this interesting phenomenon.