Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin vergisel sorumluluğu
Tax liability of the board members of joint-stock companies
- Tez No: 534794
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAŞARAN YAVAŞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, kanuni temsilci, vergi sorumluluğu, vergi ödevleri, yönetim kurulu üyeleri, Joint-Stock Company, legal representative, tax liability, tax duties, the board members
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile anonim şirket yapılanması ve yönetim kurulu üyelerinin alacaklılara, şirkete ve birbirlerine karşı olan sorumluluk sisteminde değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler, yönetim kurulu üyelerinin vergisel sorumluluklarında da bir takım değişikliklere sebebiyet vermiştir. Ana kural, vergilerin mükelleften tahsili olsa da zaman içerisinde değişen ve gelişen ihtiyaçlar, verginin mükellefle bağlantılı üçüncü kişilerden tahsilini gerektirmiş ve vergi sorumluluğu kavramı ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple, Vergi Usul Kanununun 10. Maddesi ile tüzel kişilerin kanuni temsilcilerine, tüzel kişilerin vergisel ödevlerini yerine getirme yükümlülüğü yüklenmiştir. Vergi ödevlerini yerine getirmeyen kanuni temsilciler, bu davranışları sebebiyle sorumlu tutulmaktadır. Anonim şirketlerde ise bu vergisel ödevler yönetim kurulu üyeleri tarafından yerine getirilir. Bu tez kapsamında, anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin vergi ödevlerinden sorumlu tutulmasının şartları ve hukuki ve cezai yaptırım ile karşı karşıya kalan üyelerin bu yaptırımlara karşı başvurabilecekleri hukuki ve idari yollar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkisch Commercial Code numbered 6102 has made changes in the settlement of Joint-Stock Companies and responsible system of board members to creditors, the company and each other. These changes have also caused some differences in the tax liability of the board members. Even though the main rule is the collection of taxes from the taxpayer, the changing and devoloping requirements necessitated the collection of taxes from third parties who relevant to the taxpayer and the concept of tax liability emerged. Therefore, the legal representatives of legal persons are obliged to fulfill the tax duties of legal persons according to the Article 10 of the Tax Procedure Law. The legal representatives who do not fulfill their duties shall be responsible for these actions. Tax duties of Joint-Stock Companies are fulfilled by the board members. The conditions of the keeping the board members responsible for tax debts and remedies for board members who facing legal and administrative sanctions are handled in this thesis.