Modern kentsel yağmursuyu drenaj uygulaması: Adana ili örneği
Modern urban stormwater drainage applications: Example of Adana province
- Tez No: 534878
- Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT SAMİ AKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bekletme havuzu, Kentsel drenaj, Modern yağmursuyu uygulamaları, PCSWMM, Rasyonel metot, Yağmursuyu, Detention Ponds, Urban drainage, Modern stormwater applications, PCSWMM, Rational method, Stormwater
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada, Adana ili için 25 yıl tekerrürlü yağışın verileri kullanılarak 1 saatlik yağışın simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılaşmanın yüksek olduğu ve geçmişte dere yatağı olan Çukurova ilçesi, Hayal Park havzasındaki 157 hektarlık alan, 122 su tutma alt havzasına ayrılarak çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Hesaplamalarda PCSWMM paket programı kullanılmıştır. Yağış modeli olarak kısa süreli yağışlarda etkili sonuçlar verdiği bilinen Kiefer & Chu (Chicago) Modeli kullanılmıştır. Mevcut yağmursuyu drenaj sistemi irdelenerek eksiklikler ve yeterlilikler tespit edilmiştir. Bununla ilgili yağış anında yaşanan taşmalar, borular ve muayene bacalarındaki piyozometrik kotlar, debi ve hızlar gibi hidrolik karakteristikler elde edilmiştir. Mevcut yağmursuyu drenaj sisteminin yeterli ve verimli hale gelmesi için klasik yöntem yağmursuyu sistemi kullanılarak boru çapları ve muayene bacaları yeniden hesaplanmış, bununla ilgili maliyet analizleri gerçekleştirilmiştir. Bu sistemin alternatifi olarak sürdürülebilir modern yağmursuyu yönetim sisteminin tasarım ve uygulamalarından biri olan bekletme havuzları mevcut yağmursuyu altyapı sistemine entegre edilerek hesaplamalar yeniden yapılmıştır. Klasik ve modern yağmursuyu uygulamaları maliyet ve sürdürülebilirlik açısından karşılaştırılmış; bekletme havuzu kullanılmasının su taşmaları gibi yaşanan olumsuzlukları engellediği ve sistemin maliyetinde %15'lik tasarruf sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, 1 hour rainfall simulation was performed by using the 25 years return period of rainfall data for Adana province.157 hectares of land in the Hayal Park basin of Çukurova district, which has a high level of urbanization and which was a river stream in the past, was separated into 122 subcatchments and designated as working area. PCSWMM sofware was used in the calculations. Kiefer & Chu (Chicago) Model was used, which is known to give effective results in short-term precipitations. The existing stormwater drainage system was examined, deficiencies and competences were determined. The hydraulic characteristics such as pyozometric elevations, flow rates and velocities in the overflow, pipes and menholes were obtained.In order to make the existing stormwater drainage system more suffiecient and efficient, pipe diameters and menholes have been recalculated using the conventional method of stormwater system and the required cost was analysed. As an alternative to this system, one of the design and applications of the sustainable modern stormwater management system which is detention ponds has been integrated into the existing stormwater infrastructure system and the calculations have been made again. Conventional and modern stormwater applications were compared in terms of cost and sustainability; It has been seen that the use of the retention ponds prevents the negativities like water overflows and saves 15% of the cost of the system.