Yerel halkın sakin şehir (Cittaslow) bağlamında Erzurum/Uzundere'yi turizm, ekonomi, sosyo-kültürel ve çevresel açıdan değerlendirmesi
A touristic, sociocultural, and environmental evaluation of Erzurum/Uzundere in the context of local residents (Cittaslow)
- Tez No: 534968
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Uzundere, Turizm, Ekonomi, Sosyo-kültürel Yaşam, Çevre, Cittaslow, Uzundere, Tourism, Economy, Sociocultural Life, Environment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünya ve ülkemiz genelinde hızla yayılan ve küreselleşme karşıtı bir hareket olan, cittaslow felsefesinin etki alanlarının anlaşılması amacıyla yürütülen bu çalışmada, yazar tarafından üyelik süreci yönetilen Erzurum/Uzundere'de, cittaslow hareketinin turizm, ekonomi, sosyo-kültürel yaşam ve çevre üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu kapsamda ilk olarak, konu ile ilgili detaylı bir literatür taraması yapılmış olup, çalışmanın mantıksal çerçevesi geniş bir şekilde irdelenmiştir. Ayrıca dünyada ve Türkiye'deki cittaslow örnekleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu bağlamda Uzundere'de ikamet eden 556 katılımcı üzerinde anket uygulanmış olup, elde edilen veriler SPSS programı ile“ki kare ve korelasyon”testlerine tabi tutulmuş, ulaşılan bulgular ışığında gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmada cittaslow hareketinin Uzundere'de turizm, ekonomi, sosyo-kültürel yaşam ve çevre üzerinde olumlu etki oluşturduğu, yapılan analizler ile güçlü bir şekilde doğrulanmıştır. Ayrıca araştırmanın ikinci bir sonucu da turizm, ekonomi, sosyo-kültürel yaşam ve çevrenin birbirleri ile güçlü bir etkileşim içinde olduğudur. Bununla birlikte yazarın, 2014-2016 yılları arasında Uzundere kaymakamı olarak görev yapması, Uzundere'nin sakin şehir olma sürecini baştan sona yönetmiş olması çalışmanın sonuçları ve önerileri üzerinde olumlu etki oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study researched the effect of cittaslow, a movement quickly spreading over the world and in opposition to globalization, on tourism, the economy, sociocultural life, and the environment in Erzurum/Uzundere, for which the membership process was managed by the writer, for the purpose of understanding the spheres of influence of the cittaslow philosophy. In this scope, a detailed literature review was conducted first with regard to the topic, and the logical framework of the study was broadly scrutinized. Examples of cittaslow around the world and in Turkey were also examined in detail. In this context, a survey was administered to 556 participants residing in Uzundere, the acquired data were subjected to“chi-square and correlation”tests with the SPSS program, and the necessary evaluations were conducted in light of the discovered findings. The studys strongly confirmed with the conducted analyses that the cittaslow movement created positive effects on tourism, the economy, sociocultural life, and the environment in Uzundere. A second result of the research was that tourism, the economy, sociocultural life, and the environment are within a potent state of interaction with one another. In addition to this, the fact that the writer worked as the district governor of Uzundere between 2014 and 2016 and governed from start to finish the process of Uzundere becoming a tranquil city had positive effects on the results and recommendations of the study.