Bir alternatif turizm türü olarak yamaç paraşütü: Uçmakdere üzerine bir çalışma
Paragliding as a form of alternative torism: A study on Uçmakdere
  1. Tez No: 535083
  2. Yazar: BERKAN TUBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Yamaç Paraşütü, Uçmakdere, Alternative Tourism, Paragliding, Ucmakdere
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Turizm faaliyetlerinin yılın diğer aylarına etki etmesi ve bundan dolayı, döviz girdilerinin veya turizmden elde edilen gelirlerin arttırılması için alternatif turizm faaliyetleri gündeme gelmiştir. Bir alternatif turizm türü olarak Tekirdağ ili Uçmakdere köyünde yapılan yamaç paraşütü potansiyelinden yeterince yararlanılamamış olması bu araştırma düşüncesinin doğuşuna sebep olmuştur. Araştırma sonucu elde edilen veriler ile SWOT analizi yapılmıştır. Bir alternatif turizm türü olarak yamaç paraşütünün, Tekirdağ Uçmakdere'deki faaliyetlerinin mevcut durumuna ilişkin, güçlü yönleri; yamaç paraşütü faaliyetleri yapılan bölgenin uçuş şartlarına uygun olması, bölgeye ulaşım kolaylığı ve İstanbul'a olan yakınlığı güçlü yönleridir. Zayıf yönleri ise; uçuş faaliyeti yapılan alanda konaklama, yeme içme, çevre düzeni, lavabo ve tuvalet ihtiyaçlarının yetersizliği zayıf yönleridir. Bunun yanında karşılaşılması muhtemel tehditler ise; yamaç paraşütü kalkış pistlerinde uçuş yapılmadan önce sporcuların sertifika kontrolü ve o an uçuşta kullanılacak paraşüt ekipman kontrolünün ilgili kişiler tarafından yapılmaması durumunda bölge imajına ve uçuş güvenliğine bir tehdit oluşturmaktadır. Karşılaşılması muhtemel fırsatları ise; bölgede yapılacak ve yapılması planlanan yamaç paraşütü faaliyetleri sonucunda sporcular, uçmak istiyen yerli ve yabancı turistlerin, bölgede bazı tüketim ihtiyaçları ortaya çıkacaktır. Bu ihtyaçları karşılayacak işletmelere ve bu işletmelerde çalışacak personellere ihtiyaç duyulacaktır. Bu yüzden bölgenin ekonomik potansiyeli artarak alternatif turizm gelirleri artacaktır.
Özet (Çeviri)
Because tourism activities affect other months in a year and in order to increase tourism revenues, alternative tourism came to the fore. The reason why this topic is studied is that it is not economically benefited enough from the paragliding as a form of alternative tourism in Tekirdağ. In this study, a SWOT analysis was made based on data acquired as a result of the researches. The strong sides of paragliding as a form of alternative tourism in Tekirdağ uçmakdere are; the suitability of the zone for paragliding, the ease of transportation, the closeness to Istanbul. Weak sides are; absence or inadequacy of accomodation places, washrooms, catering places, toilets and enviroment planing. Possible threats are; there is no control for flight certificates and necesary equipments before take offs, which is a threat for the image of the area and safety of flight. Possible opportunities are; during and after flights, both pilots and native and foreign tourists have different needs for consumption. This need, necessiates local businesses, and employees, as a result of this, the economic potential and alternative tourism revenues of the area will increase.