Evli bireylerin stresle başa çıkması ile evlilik uyumunun incelenmesi
  1. Tez No: 535309
  2. Yazar: PINAR YILMAZ ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN GÜLÜM, DOÇ. DR. İSHAK AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Uyumu, Stres, Stresle Başa Çıkma, Marital Adjustment, Stress, Coping With Stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada stresle başa çıkma stratejileriyle evlilik uyumu arasındaki ilişkiyi ortaya koyarak bu doğrultuda çözüm önerileri getirmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda evli bireylerin evlilik uyumu cinsiyet, yaş, eğitim durumu, evlenme yaşı, evlilik süresi, çocuk sayısı, evlilik şekilleri, aile tipleri, gebelik sayıları, evlilik sayıları, ve ekonomik durumlarına göre incelenmiştir. Bu araştırmada evli bireylerin stresle başa çıkma tutumları ve evlilik uyumları ölçülmüş ve bu değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Bu kapsamda; İstanbul ili Şişli, Bakırköy ve Beylikdüzü ilçelerinde bulunan özel okullarda çalışan evli bireyler ve çocukları bu okullarda öğrenim gören evli veliler kolayda örnekleme yöntemi ile seçilerek anket uygulanmıştır. Katılım sağlayan 209 kişiye Stresle Başa Çıkma Tutum Değerlendirme Ölçeği ve Evlilik Uyumu ölçeğini içeren anket formu uygulanmış ve katılımcıların demografik özelliklerine göre bu ölçek algıları arasındaki farklar incelenmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken betimleyici ve ilişkisel istatistiksel rnetotlar (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma, Korelasyon katsayısı) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda farklı demografik özelliklere sahip katılımcıların başa çıkma tutumları arasında anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir. Problem odaklı başa çıkma stratejilerinden olan Aktif başa çıkma ve plan yapma tutumunun evlilik uyumunu pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Davranışsal olarak boş verme stratejisinin evlilik uyumu ile negatif yönlü ilişkisi bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been aimed to establish the relationship between stress coping strategies and marital adjustment and to bring solution proposal in this direction. Marital adjustment of married individuals was examined according to gender, age, educational status, age of marriage, marriage age, number of children, type of marriage, family type, number of pregnancies, marital status and economic status. In this study, marital adjustment attitudes of married individuals has been measured and the relations between these variables has been examined. In this scope, married individuals working in private schools and parrents of children studying in these schools, in the provinces of Şişli, Bakırköy and Beylikdüzü in Istanbul province have been selected by easy sampling method and a survey has been conducted to these participants. A questionnaire, consisting of 209 containing Stress Coping Attitude Assessment Scale and Marital Adjustment Scale has been carried out and the differences between these perceptions of scale and the demographic characteristics of the participants have been examined. SPSS 24.0 package program has been used for statistical analysis of the data obtained in the study. Descriptive and relational statistical rnetots (Frequency, Percentage, Mean, Standard Deviation, Correlation Coefficient) have been used when study data were evaluated. As a result of the study, it has been observed that there is a significant difference between the attitudes of participants with different demographic characteristics. It has been determined that the attitude of active coping and planning, which is one of the problem-focused coping strategies, affects marital adjustment positively. It has been found that the behavioral nullion strategy has a negative relationship with marital adjustment.