Asidik içeceklerin, farkli cam iyonomer restoratif materyallerinin fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
The effect of acidic beverages on physical and mechanical properties of different glass ıonomer materials
- Tez No: 535323
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ÖZDEMİR ÖZENEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Energy drinks, Microhardness, Surface roughness, Dental restoration, Enerji içecekleri, Mikrosertlik, Yüzey pürüzlülüğü, Dental restorasyo
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı cam iyonomer materyallerinden yüksek viskoziteli cam iyonomer siman (Ketac™ Molar, Seefeld, GE), Amalgomer™CR (Amalgomer™CR, Advanced Health, UK), Giomer (Beautiful II, Giomer, California, USA), ve Cam Karbomer (GCP Glass carbomer products, Leiden, Netherlands) materyallerinin asitli içeceklere maruz kaldığında gösterdiği yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği ve basma dayanımı değerlerinin in vitro olarak incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışmada örnekler asidik içecek olarak kola, şeftali aromalı ice tea ve sıkma portakal suyu kontrol grubu olarak ise distile su içerisinde 24 saat, 48 saat, 72 saat, 7 gün, 14 gün ve 28 gün bekletildi. Materyal grupları arasında yüzey pürüzlülüğünde en fazla artış sıkma portakal suyunda bekletilen örneklerde gözlendi. Portakal suyunda da materyal gruplarının yüzey pürüzlülüğü ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Amalgomer™CR grubunun yüzey pürüzlülüğü ortalamaları diğer materyal gruplarının yüzey pürüzlülüğü ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Materyal gruplarının yüzey sertliği ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Beautifil II grubunun yüzey sertliği ortalamaları diğer gruplarının yüzey sertliği ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. Beautifil II materyalinin de portakal suyu grubunun yüzey sertliği ortalamaları tüm içecek gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Materyal gruplarının basma dayanımı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Beautifil II materyalinde tüm içecek gruplarının basma dayanımı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. Sonuç olarak; asidik içeceklerin cam iyonomer esaslı restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü, yüzey sertliği ve basma dayanımı değerlerinde değişimlere neden olduğu kaydedildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, was to in vitro evaluate and analyze the effect of acidic beverages on the surface roughness, hardness and compressive strength of glass ionomer-based materials (high viscosity glass ionomer [Ketac™ Molar, Seefeld, GE], Amalgomer™CR, [Amalgomer™CR, Advanced Health, UK] Giomer [Beautifil II, Giomer,California,USA], Glass Carbomer [GCP Glass carbomer products, Leiden, Netherlands]. 160 samples were prepared for surface hardness and roughness test. In the study, samples were stored in distilled water for 24 hours, 48 hours, 72 hours, 7 days, 14 days and 28 days as cola, peach flavored ice tea and squeezed orange juice control group. The greatest increase in surface roughness between the groups of materials was observed in the specimens which were kept in the squeezed orange juice. A statistically significant difference was also observed in the orange juice between the surface roughness averages of the material groups. The surface roughness averages of the Amalgomer ™ CR group were found to be statistically significantly higher than the surface roughness averages of the other material groups. There was a statistically significant difference between the surface hardness averages of the material groups. The surface hardness averages of the Beautifil II group were found to be statistically significantly higher than the surface hardness averages of the other groups. The surface hardness averages of orange juice group of Beautifil II material were found to be statistically lower than all beverage groups. There was a statistically significant difference between the compressive strength averages of the material groups. A statistically significant difference was observed between the beverage strengths of all beverage groups in Beautifil II material. As a result; It has been noted that acidic drinks cause changes in surface roughness, surface hardness and compressive strength values of glass ionomer based restorative materials.