Sumudu dönüşümlerinin bazı kısmi türevli denklemlere uygulanması
Applications of sumudu transformation to some partial differential equations
  1. Tez No: 535326
  2. Yazar: FATMA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. YALÇIN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Laplace dönüşümü, Sumudu dönüşümü, Sumudu dönüşümünün türevi, Sumudu dönüşümünün integrali, integral dönüşüm, diferansiyel denklem, kısmi diferansiyel denklem, konvolüsyon, Laplace transform, Sumudu transform, derivative of Sumudu transform, integral of Sumudu transform, integral transforms, differential equation, partial differential equation, convolution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada integral dönüşümü olan Sumudu dönüşümünün özellikleri ve uygulandığı alanlar anlatılmışır.Ayrıca Laplace dönüşümü ve özellikleri ele alınarak; Sumudu ve Laplace dönüşümleri arasındaki ilişki incelenmiş, bu ilişkiyi gösteren teorem ile lemmalar verilmiştir.Sumudu dönüşümü [5] makalesi ile G.K. Watugala tarafından 1993 yılında sunulmuş bir dönüşüm olup, konrol mühendisliğinde bazı adi diferansiyel denklemlerin çözülmesinde önemli yere sahiptir.Bu çalışmada Sumudu dönüşümü adi diferansiyel denklemlere ve kısmı diferansiyel denklemlere uygulanarak denklem sistemleri daha basit bir şekilde çözüldüğü görülmüştür.Çalışmanın ilk bölümlerinde integral dönüşümleri için gerekli temel bilgiler, Laplace ve Sumudu dönüşümlerinin temel özellikleri ile aralarındaki ilişkiye yer verilmiştir. Sumudu dönüşümün türevi ve integralleri alınmıştır.Sonraki bölümlerde Sumudu dönüşümü uygun adi diferansiyel denklemlere ve kısmı diferansiyel denklemlere uygulanarak denklem sistemlerin çözümleri elde edilmiştir.Özellikle birinci ve ikinci mertebeden kısmi diferansiyel denklemlere Sumudu dönüşümü uygulanılarak çalışmanın amacına uygun hareket edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the properties of Sumudu transform and its applications are explained. In addition, the Laplace transform and its properties are considered; The relationship between Sumudu and Laplace transformations is examined and the theorem which shows this relation is given. Sumudu transform with the article [5], it is a transformation presented by Watugala in 1993 and has an important role in solving some ordinary differential equations in control engineering. In this study, Sumudu transformation is applied to ordinary differential equations and partial differential equations and equations systems are solved in a simpler way. In the first parts of the study, the basic information for the integral transformations, the basic properties of the Laplace and Sumudu transformations are given Derivatives and integrals of Sumudu transformation were taken. In the following chapters, the solution of equation systems was obtained by applying the Sumudu transform to appropriate ordinary differential equations and partial differential equations. Particularly the first and second order partial differential equations were applied to Sumudu transformations and they were carried out for the purpose of the study.