Adil Doğançay'ın Doğançay Müzesi'nde ilk sergilenen eserleri
Adil Doğançay's first exhibited works in Doğançay Museum
- Tez No: 535440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY APA KURTİŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzecilik, Sanat Tarihi, Fine Arts, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş, Üslup, Empresyonizm, Türk Sanatı, Doğa, Contemporary, Style, Impressionism, Turkish Art, Nature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Cumhuriyet öncesi ile Cumhuriyet döneminde sanat alanında gerçekleşen gelişimleri, çağdaş Türk sanatını ve bu yönde yapılan katkıları yansıtabilmek amacıyla çağdaş sanata geçiş sürecinin son halkası olan Adil Doğançay'ın hayatı, sanatı ve seçilmiş eserleri, içinde bulunulan çağ ile ilgili olarak, bir araç niteliğinde ele alınmaktadır. Adil Doğançay, toplumsal ve doğal çevreden etkilenerek haritacılık mesleğinin de katkısı ile sanatını geliştirmek ve zenginleştirmek istemiştir. Doğaya ve çevreye karşı tutumunu ifade etmeyi; doğayı ve çevreyi yorumlamayı bir görev olarak görmüştür. Adil Doğançay, Batı'nın örnek alındığı dönemde, üslup ve teknik olarak özgün bir dil ile harmanlanan bir sanat anlayışı sunmaktadır. İnsan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, her şeyi kuşatan doğa karşısında, her canlının bu güzelliği tarif edebilmek istemesi de bir gerçektir. Türk sanatının çağdaşlaşma sürecinin başlangıcını belirleyen etkilerden biri olma özelliğini taşıyan İzlenimcilik, Adil Doğançay'ın ifadesinde, aslında gerçekliğin görünmeyen yüzüdür.
Özet (Çeviri)
The life art and selected works of Adil Doğançay, the last circle of the transition period of contemporary art in order to reflect the contemporary Turkish art and the contributions made in this field in the field of art in the pre-Republican period and Republican period. Adil Doğançay wanted to develop and enrich his art with the contribution of the cartography profession by being influenced by the social and natural environment. Do not express the attitude towards nature and the environment; nature and the environment as a task of interpretation. Adil Doğançay presents an understanding of art blended with style and technically unique language in the period of the West's example. It is also a fact that every living creature desires to describe this beauty in the face of nature that constantly recreates and changes itself outside of human activity and surrounds everything. Impressionism, which is one of the influences that determine the beginning of the modernization process of Turkish art, is actually a face that is not seen in reality in the expression of Adil Doğançay.