Üniversite öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri ile anksiyete, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship learned helplessness levels with anxiety, trait anger and anger expression of university students
- Tez No: 535441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş Çaresizlik, Anksiyete, Sürekli Öfke, Öfke İfade Tarzı, Learned Helplessness, Anxiety, Trait Anger, Anger Expression Style
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma; üniversite öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri ile anksiyete, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Yükleme Biçimi Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek ve envanterler, Üsküdar Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere uygulanmıştır. Araştırmaya 18 yaşın üstünde olmak üzere 251 öğrenci katılmıştır. Üniversite öğrencilerinin öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri ile anksiyete, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişki araştırılırken çıkan bulgular sonucunda, sürekli öfke, öfke kontrolü ve öfke içe ifade tarzının öğrenilmiş çaresizlikle ilgili olabileceği sonucuna varılmıştır. Öğrenilmiş çaresizlik ile anksiyete ve öfke dışa ifade tarzı arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu çalışma, öğrenilmiş çaresizlik düzeyi ile anksiyete, öğrenilmiş çaresizlik düzeyi ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi araştırarak literatüre katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been improved for the aim of to investigate the relationship between the learned helplessness levels of the unıversity students and anxiety, trait anger and anger expression styles of university students. Personal Information Form, Loading Style Scale, Beck Anxiety Inventory, Trait Anger and Anger Expression Scale were used to collect data. The scales and inventory were applied to students who are studying at Üsküdar University. 251 students were enrolled in the study. As a result of the findings, the relationship between the levels of learned helplessness levels of the unıversity students and anxiety, trait anger and anger expression styles, it was concluded that trait anger, anger control and anger-in expression style may be related to learned helplessness. No significant relationship was found between the learned helplessness and anxiety and anger-out expression style. This study contributed to the literature by investigating the relationship between learned helplessness levels and anxiety, learned helplessness and trait anger and anger expression.