Global terör datası üzerinde iş zekası süreçlerinin incelenmesi
Application of business intelligence processes on the global terrorism data
  1. Tez No: 535474
  2. Yazar: EDA DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: iş zekası, veri ambarı, SSIS, SSAS, Power BI, Business Intelligence, data warehouse, SSIS, SSAS, Power BI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde pek çok sektörde hizmet veren çeşitli kurum ve kuruluşlar pek çok kaynaktan elde ettiği çeşitli formattaki verileri sahip oldukları depolama sistemleri aracılığıyla saklamaktadır. Verilerin çokluğu ve farklı sistemlerde dağılmış olması zamanla bu verilerden elde edilecek doğru ve anlamlı veriye ulaşmak için yapılacak analizin zorluğunu da beraberinde getirir. Bu noktada iş zekası çözümlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçekleştirilen çalışmada, global terör datası üzerinde iş zekası süreçleri incelenmiştir. Bu kapsamda iş zekası teknolojileri ile ilgili araştırmalar yapılmış, incelenen her bir iş zekası çözümüne ait detay bilgilere yer verilmiştir. Geliştirilen uygulamada Excel halindeki global terör datası yapısına uygun veri ambarı yapısı tasarlanmış, veri üzerinde SSIS programı kullanılarak birtakım ETL işlemleri yapılmış, SSAS programı ile uygun veri kübü oluşturulmuş son aşamada ise veri bir diğer iş zekası çözümü olan Power BI ile analiz edilmiş, elde edilen sonuçlar doğrultusunda birtakım çıkarımlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, various institutions and organizations that provide services in many sectors, store data obtained from many sources through their storage systems. The multiplicity of data and its diffusion in different systems bring about the difficulty of analysis which will be done to reach accurate and meaningful data from these data in time. At this point the business intelligence solutions are needed. In this study, business intelligence processes are examined on the global terrorism data. In this context, researches about business intelligence technologies have been done related and detailed information about them was examined. In developed application, the data warehouse structure which is in accordance with the global terrorism data in Excel format have been designed , the varios ETL processes have been performed on the data via SSIS program, the suitable data cube has been created with SSAS program and in the last step, data has been analyzed by Power BI and some inferences were made in accordance with the results.