Dinler tarihi açısından töre üzerine bir araştırma
A research on töre in terms of history of religions
  1. Tez No: 535515
  2. Yazar: MEHMET MUSTAFA ERKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Töre, Türk Töresi, Kut, Aksakal, Kurultay, Yosun Hukuku, Töre, Turkish Töre, Kut, Aksakal, Kurultai, Yosun Law
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Töre, Türk kültür tarihi boyunca önemli bir rol oynamıştır. Özellikle eski Türklerde, kurumların ve düşüncenin oluşması için töre eksen noktası olarak karşımıza çıkmaktadır. Törenin düzenleyicisi olarak hakan, kurultay kararı, ve halkın içerisinde oluşan ihtiyaçların çözümüne yönelik geliştirilen yosun hukuku karşımıza çıkmaktadır. Hakan, Tanrı'dan aldığı Kut ile devleti yönetir. Töre'nin yürürlüğe girmesi için kurultay onayından geçmesi gerekmektedir. Kurultay'da görevli kişilere ise en genel tabir ile aksakal denilmektedir. Töre, kurultay ve aksakal kavramları birbirleri ile ilişki içerisindedir. Töre, Türk sosyal yapısının inşasında bir çeşit merkezdir. Töre sabit bir yapı değildir. Bir hukuki ve sosyal normlar bütünü olarak töre, zaman ve mekan şartlarına göre gerekli yeniliklere açıktır. Bu açıklık özelliği törenin çağlar aşan bir yapıya kavuşmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda töre, Türk milletinin hafızasıdır. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip bu hafıza, Türk milletinin geleceğini de şekillendirebilecek özelliklere sahiptir. Türk düşünce sistemi ve geleneğinin oluşmasında önemli bir faktör olan“töre”kavramı bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Töre”have played an important role throughout the history of Turkish culture. Especially in ancient Turks,“Töre”emerges as pivotal point for the formation of institutions and thought.“Hakan”as the organizer of“töre”,“kurultai”judgment and“yosun”law that is developed for the solution of public needs, emerge.“Hakan”manages the state with“kut”that is received from God.“Töre”must give an approval of the“kurultai”in order to enter into force. The people who are attendants in the“kurultai”are called as“aksakal”in the most common expression. The concepts of“töre”,“kurultai”and“aksakal”are in relation with each other.“Töre”is a kind of center for the construction of Turkish social structure.“Töre”is not a fixed structure.“Töre”as a whole of legal and social norms are open to the necessary innovations according to conditions of time and place. This feature has caused to reach to a structure exceeding the ages.“Töre”is also the memory of the Turkish nation. This memory, which has a history of thousands of years, has features that can also shape the future of the Turkish nation. The concept of“töre”, which is an important factor in the formation of Turkish thought system and tradition, is examined in this study.