Trabzon kamuoyunda ASALA terör örgütü
  1. Tez No: 535514
  2. Yazar: GÖKÇE SEVİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÜÇÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: ASALA, Terör, Ermeni, Trabzon, Ermeni Terörü, Osmanlı, ASALA, Terrorism, Armenian, Trabzon, Armenian Terror, Ottoman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÇalıĢmamızda, 1975–1988 yılları arasında ASALA terör örgütünün Türk diplomat suikastleri baĢta olmak üzere havaalanları ve büyükelçilik saldırılarının Trabzon kamuoyunda meydana getirdiği etkiler incelenmiĢtir. Bu çalıĢmayı yaparken Türkiye'nin hem dıĢ hem de iç politikada yaĢadığı sorun ve istikrarsızların Trabzon halkı üzerinde bıraktığı etkiler neticesinde ASALA terror örgütüne verilen tepkileri incelemeye çalıĢtık. ASALA'nın bir Ermeni terör örgütü olması sebebiyle Ermeni soykırım iddialarının ortaya atıldığı dönem baz alınarak Türk – Ermeni iliĢkilerine değinilmiĢtir. ASALA'nın Trabzon kamuoyunda meydana getirdiği etkiler incelenirken döneme ait yerel gazetelerden yararlanılmıĢtır. Son olarak Trabzonlu ya da ASALA'nın saldırılarını gerçekleĢtirdiği yıllarda Trabzon'da ikamet eden çeĢitli meslek gruplarına sahip 20 kiĢi ile röportaj yapılmıĢtır. Bu kiĢileri seçerken, 1975-1988 yılları arasında bir meslek sahibi ve farklı siyasi görüĢlerde olmalarına özen gösterilmiĢtir. Özellikle köĢe yazıları ve röportajlardan çıkarılan sonuç Trabzon halkının ASALA saldırılarına karĢı oldukça öfkeli olmalarıdır. Ancak 1970'li ve 1980'li yıllarda Türkiye'nin iç politikasındaki istikrarsızlıklar dikkate alındığında Trabzon halkının öfkesini dıĢarıya yansıtamadığı görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
In this work, ASALA Terrorist Organization's mainly Turkish diplomat assassinations and airports and embassy attacks' effects on Trabzon public opinion were examined. While doing this study, we tried to examine the reaction on ASALA Terrorist Organization in consideration of problems and unstability in Turkey's both external and domestic policy's effects on people of Trabzon. Since ASALA was an Armenian terrorist organization, based on the period in which the Armenian genocide allegations were raised, Turkish - Armenian relations are mentioned. While analyzing the effects of ASALA on Trabzon public, local newspapers belonging to the period were used. Finally, 20 people with various occupational groups from Trabzon or in the years when ASALA carried outits attacks lived in Trabzon,were interviewed.When choosing these people, we cared them to have a profession and different political views. The result obtained fromespecially the columns and interviews is the people of Trabzon are very angry against the ASALA attacks. However, in the 1980s and 1970s, considering the instability in Turkey's domestic policy it was seen that the people of Trabzon could not reflect their anger.