Ege bölgesi kiraz alanlarından elde edilen Leucostoma spp.izolatlarının vejetatif uyum grupları ve virülenslikleri
Vejetative compatibility groups of Leucostoma spp.isolates from cherry plantations in the aegean region and their virulence
- Tez No: 535600
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ERİNCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Leucostoma spp, kiraz, vejetatif uyum grupları, virülenslik, Leucostoma spp, cherry, vegetative compatibility groups, virulence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Leucostoma Dal Kanseri hastalığı kiraz ağaçlarında ölümlere neden olan önemli hastalıklardan biridir. Hastalıkla mücadele yöntemlerinin sınırlı olması, son yıllarda kanser hastalıklarının mücadelesinde hypovirulent ırkların kullanıldığı biyolojik mücadeleyi gündeme getirmiştir. Hipovirülensliğin aynı vejetatif uyum grubu bireyler arasında hifsel anastomosiz ile doğal taşınmasıyla biyolojik kontrol sağlanmaktadır. Bu yüzden hypovirulent ırklar kullanılarak mücadele edilecek fungal patojenin vejetatif uyum gruplarının bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmanın amacı; 1)Ülkemizin kiraz yetiştiriciliği açısından en önemli bölgelerinden biri olan Ege Bölgesinden toplanan Leucostoma spp. izolatlarının vc gruplar yönünden değerlendirilmesi, 2)vc gruplar ile virülenslik arasında ilişkinin olup olmadığının ortaya konmasıdır. Çalışmada İzmir, Manisa, Afyonkarahisar, Denizli ve Aydın illerinde kanserli kiraz ağaçlarından elde edilmiş 80 adet Leucostoma spp. izolatının oat meal agar ortamında yanyana eşleştirme yöntemi ile vc grupları belirlenmiştir. Ayrıca vc gruplar ile virülenslik arasında ilişkinin olup olmadığının ortaya konması amacıyla, kiraz üzerinde kesilmiş dal testi yöntemi ile virülenslik testleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda her ilde Leucostoma spp.'nin birbiriyle vejetatif yönden uyuşan izolatlarının varlığı saptanmış ancak bazı izolatlar arasında dikkat çeken derecede bir uyuşmazlığın olduğu da gözlemlenmiştir. Virülenslik testlerinin sonuçlarına göre her ne kadar farklı vc gruplarından izolatlar arasında virülenslikleri yönünden farklılıklar olsa da elde edinilen bulgular ile kesin olarak virülenslik ve vc grupları arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söylemek güçtür. Sonuç olarak Leucostoma spp. nin Ege Bölgesinde farklı vc gruplarının olduğu ve bu durum hipovirülensliğin yayılmasını etkileyebilecek bir faktör olup Leucostoma Kanserinin hipovirülent ırk temelli biyolojik mücadele çalışmalarında göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Leucostoma canker is one of the important diseases resulting deaths of cherry trees. Since the control measures of Leucostoma canker are limited, biological control mediated through hypovirulent strains in the control of canker disease has recently gained high interest. Biological control is achieved by the natural tansmission of hypovirulence via hypal anastomosis that only occurs between the individiuals that are in the same vegetative compatibility (vc) group. Therefore, the objective of this study are: 1) evaluation of Leucostoma spp. isolates collected from the Aegean Region in terms of vc groups, 2) determination whether there is a relationship between vc groups and virulence of the isolates. In this study, vc groups of 80 Leucostoma spp. isolates obtained from cankered cherry trees in İzmir, Manisa, Afyonkarahisar, Denizli and Aydın provinces were determined by pairing them in each combination in oat meal agar medium. In addition, in order to determine whether there is a relationship between vc groups and virulence, virulence tests were performed on the cherry branch test. The results of vc test indicated that there were a quite number of isolates which were compatible each other in all provinces however a remarkable incompatibility between certain isolates was also observed. According to the results of the virulence test, in spide of the differences in virulence between the isolates from different vc groups ,regarding the findings it is difficult to conclude that there is a direct relationship between the virulence and vc groups. In conlusion, Leucostoma spp. has diverse vc groups in the Aegean Region, and this is a factor that can affect the spread of hypovirulence should be considered in the hypovirulence based biological control studies of Leucostoma canker.