Seboreik dermatit hastalarında serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) düzeyleri ve anksiyete, depresyon durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of serum brain derived neurotrophic factor (BDNF) and anxiety, depression levels in patients with seborrheic dermatitis
  1. Tez No: 535710
  2. Yazar: YASİN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESRA KOKU AKSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, BDNF, depresyon, seboreik dermatit, Deri hastalıkları, Dermatit, Dermatit-seboreik, Sinir büyüme faktörleri, Anxiety, BDNF, depression, seborrheic dermatitis Key words: Anxiety, seborrheic dermatitis, Skin diseases, Dermatitis, Dermatitis-seborrheic, Nerve growth factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Seboreik dermatit hastalarında psikiyatrik bir biyobelirteç olan serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) düzeyi, anksiyete ve depresyon durumunun değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya klinik olarak seboreik dermatit tanısı konulan 60 hasta ile yaş ve cinsiyet uyumlu 60 sağlıklı kontrol alındı. Her iki grubun serum BDNF düzeyi ölçülerek, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) uygulandı. Hasta gruba ek olarak Türkçe Dermatolojik Yaşam Kalite Ölçeği (DYKÖ) uygulandı ve hastalık şiddeti için Seboreik Dermatit Alan Şiddet İndeksi (SDASI) hesaplandı. Bulgular: Hasta grubunda serum BDNF düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulundu (p<0,05). Hasta grubunda anksiyete ve depresyon düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Hastalık şiddeti ile serum BDNF, anksiyete ve depresyon düzeyi arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p˂0,05). Hastalardaki yaşam kalitesindeki bozulma ile depresyon ve anksiyete düzeyi arasında anlamlı ilişki saptandı (p˂0,05). Çok değişkenli lojistik regreyon analizi sonucu hasta ve kontrol grubu arasında BDNF ve anksiyete düzeyinin anlamlı-bağımsız etken olduğu saptandı (p˂0,05). Sonuç: Seboreik dermatit hastalarında serum BDNF düzeyi düşük, anksiyete ve depresyon düzeyi yüksektir. Seboreik dermatit hastalarında psikiyatrik komorbiditenin eşlik edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. BDNF düzeyi psikiyatrik komorbiditenin değerlendirilmesi için yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the levels of anxiety, depression and a psychiatric biomarker, serum brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in patients with seborrheic dermatitis compared with healthy subjects. Materials and Methods: Sixty patients with clinically diagnosed seborrheic dermatitis and 60 age and gender matched healthy controls were included in the study. Serum BDNF levels were measured and Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were applied to the both groups. In addition; the Turkish Dermatological Quality of Life Scale (DYKO) was applied and the severity of the disease was calculated with the Seborrheic Dermatitis Area Severity Index (SDASI) in the patient group. Results: Serum BDNF levels were significantly lower in the patient group than in the control group (p<0.05). The level of anxiety and depression was significantly higher in the patient group than in the control group (p <0.05). There was no significant relationship between the severity of the disease and serum BDNF, anxiety, depression levels. There was a significant relationship between depression and anxiety levels and impaired quality of life in patients (p<0.05). According to multivariate logistic regression analysis, BDNF and anxiety level were significant-independent factor between the patient and the control group (p<0.05). Conclusion: Serum BDNF levels were low, anxiety and depression were high in the seborrheic dermatitis patients. Psychiatric comorbidity should be considered in patients with seborrheic dermatitis, BDNF may be relevant for the evaluation of psychiatric comorbidity.