Hipertansiyonu olan hastalarda sol ventrikül kitle indeksi ile serum sirtuin 3 düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between left ventricular mass index and serum sirtuin 3 level in patients with hypertension
  1. Tez No: 535709
  2. Yazar: ORHAN KARAYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ÇİÇEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Hypertension, Mass index, Sirtuin 3
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hipertansiyonu Olan Hastalarda Sol Ventrikül Kitle İndeksi İle Serum Sirtuin 3 Düzeyi Arasındaki İlişki. T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Numune Uygulama Ve Araştırma Merkezi. Ankara, 2019. SIRT3 (Sirtuin 3) kardiyomiyositleri oksidatif stres aracılı hücre hasarından koruyabilir ve kardiyak hipertrofinin gelişimini engelleyebilir. Çalışmamızda hipertansiyonu olan hastalarda sol ventrikül kitle indeksi (SVKİ) ile serum SIRT3 düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hipertansiyonu olan hastalarda sol ventrikül kitle indeksi ekokardiyografi ile değerlendirilmiştir. Her hastadan SIRT3 değerlerinin incelenmesi için kan örnekleri alınmıştır ve ELISA kiti yoluyla ölçülmüştür. Tüm hastaların sol ventrikül kitle indeksleri Amerikan ekokardiyografi derneği formülüne göre hesaplanmıştır. Hastalar sol ventrikül kitle indeksine göre artmış SVKİ (erkeklerde >115 g/m2, kadınlarda >95 g/m2) ve normal SVKİ (erkeklerde ≤115 g/m2, kadınlarda ≤95 g/m2) olarak sınıflandırıldı. Hastaların %37,3'ünde (n:31) artmış SVKİ ve %62,7'sinde (n:52) normal SVKİ saptandı. Artmış SVKİ olan hastalarda normal SVKİ olan hastalara kıyasla ortanca SIRT3 düzeyi (5,8 ng/ml karşı 5,4 ng/ml; p=0,914) arasında anlamlı farklılık saptanmadı, ortanca pro-BNP düzeyi (69 ng/ml karşı 41 ng/ml; p=0,019) yüksek saptandı. Yüksek SVKİ olan hastalarda normal SVKİ olan hastalara kıyasla ortanca sol atriyum çapı (3,6 cm karşı 3,5 cm; p=0,008), ortanca sol atriyum hacim indeksi (18,4 ml/m2 karşı 15,6 ml/m2; p=0,034), ortanca rölatif duvar kalınlığı (0,47 mm karşı 0,44 mm; p=0,024), bazal lateral mitral anüler bölge izovolümetrik kasılma zamanı (71 ms karşı 63 ms; p=0,041) yüksek, bazal septal bölgeden ölçülen miyokardiyal sistolik velosite (Sm) ( 7,5 cm/s karşı 8,6 cm/s; p=0,009) düşük saptandı. SIRT3 düzeyi ile Sm velositesi arasında pozitif yönde korelasyon saptanırken (r=0,338; p=0,002), diğer diyastolik ekokardiyografi parametreleri ile arasında anlamlı ilişki görülmedi. SIRT3 düzeyleri ile rölatif duvar kalınlıkları arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,327). Çok değişkenli lojistik regresyon modelinde; total kolesterol düzeyi (OR=0.986; %95 GA: 0.972-0.999; p=0,040) ve hipertansiyon süresi (>5 yıl) (OR=4.920; GA: 1.495-16.194; p=0,009) SVKİ yüksek olan hastaları öngörmede bağımsız prediktörler olarak saptandı. Sonuç olarak, miyositleri hipertrofiden koruyucu bir molekül olarak ileri sürülen SIRT3 serum düzeyleri miyokardiyal erken diyastolik disfonksiyon göstergesi olan Sm velositesi ile korele saptanmış olsa da sol ventrikül kitle indeksi ile ilişki saptanmamıştır. Anahtar kelime: Hipertansiyon, Kitle indeksi, Sirtuin 3
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Left Ventricular Mass Index and Serum Sirtuin 3 Level in Patients with Hypertension. Republic of Turkey, University of Health Sciences, Ankara Numune Training and Research Centre. Ankara, 2019. SIRT3 (Sirtuin 3) can protect cardiomyocytes from oxidative stress-mediated cell damage and prevent cardiac hypertrophy development. This study aimed to evaluate the relationship between left ventricular mass index (LVMI) and serum SIRT3 levels in patients with hypertension. Left ventricular mass index was determined by echocardiography. Serum SIRT3 levels were determined by ELISA kits. Left ventricular mass index of all patients was calculated according to the formula of American echocardiography society. Patients were classified as those with increased LVMI ( > 115 g/m2 in men, > 95 g/m2 in women) and normal LVMI (≤ 115 g/m2 in men and ≤ 95 g/m2 in women). Of the patients, 37,3% (n:31) was determined with increased LVMI and 62,7% (n:52) with a normal LVMI. There was no significant difference about median serum SIRT3 levels (5,8 ng/ml versus 5,4 ng/ml; p=0,914) between patients with increased LVMI and normal LVMI. Median serum pro-BNP levels (69 ng/ml versus 41 ng/ml; p=0,019) were found to be higher in patients with increased LVMI than in those with normal LVMI. Median left atrium diameter (3,6 cm versus 3,5 cm; p=0,008), median left atrium volume index (18,4 ml/m2 versus 15,6 ml/m2; p=0,034), median relative wall thickness (0,47 mm versus 0,44 mm; p=0,024), basal lateral mitral annular region isovolumetric contraction time (71 ms versus 63 ms; p=0,041) of the patients with increased LVMI were found to be higher than those with normal LVMI, myocardial systolic velocity which was measured from the basal septal region (Sm) (7,5 cm/s versus 8,6 cm/s; p=0,009) was found to be lower in patients with increased LVMI. A positive correlation between the SIRT3 levels and Sm velocity was determined (r=0,338; p=0,002), on the other hand there was no significant relationship between SIRT3 levels and other diastolic echocardiography parameters. There was no significant difference between SIRT3 levels and relative wall thickness (p=0,327). In the multi-variate logistic regression analysis, total cholesterol level (OR =0.986; 95% CI: 0.972-0.999; p=0,040) and hypertension duration (> 5 years) (OR = 4.920; CI: 1.495-16.194; p=0,009) were determined as independent predictors of increased LVMI. In conclusion, serum levels of SIRT3, which was proposed as a protective molecule against myocardial hypertrophy, were correlated with myocardial early diastolic dysfunction indicator Sm velocity, but were not correlated with left ventricular mass index.