Onkolojik acillerin acil servise başvuru sıklığının değerlendirilmesi
Evaluation of presentation frequency of oncologic emgergencies to the emergency department
- Tez No: 535717
- Danışmanlar: UZMAN MÜGE GÜLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, onkolojik acil, tekrarlayan başvuru, Emergency medicine, oncological emergency, recurrent submission
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amaç acil servise başvuran onkolojik hastaların demografik özelliklerini, yapısal ve metabolik onkolojik acillerin görülme sıklığını ve acil servise tekrarlayan başvuru nedenlerini açığa çıkarmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 01 Temmuz 2016 – 30 Haziran 2017 tarihleri arasında daha önce kansertanısı almış ve aktif tedavi (kemoterapi, radyoterapi) alan, 18 yaş üstü, medikal nedenlerle acil servise başvuran hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özelliklerinin yanı sıraacil servise başvuru şikayetleri, primer kanser odağı, metastaz durumu, çalışma süresince acil servise başvuru sıklığı, aldıkları tedaviler, acil serviste konulan onkolojik acil tanıları, acil serviste sonlanım durumu, hastane yatış gün sayısı, çalışma süresince gelişen mortalite durumları standart veri kayıt formuna kaydedildi. Çalışma prospektif olarak yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri için SPSS v.23 kullanıldı. Bulgular: Çalışmada 261 olgunun 1205 acil başvurusu değerlendirildi. Vakaların 145'i (% 55,55) erkek, 116'sı (% 44,44) kadındı. Kadınlarda ortalama yaş 57,5±13.1 iken erkeklerde 63,3±12 idi. Kadınlarda en sık meme kanseri 46 (%17.6) hastada; erkeklerde ise en sık akciğer kanseri 51 (%19.5) hastada saptandı.En sık başvuru şikâyeti 457 (%37.9) başvuru ile ağrı idi.Tüm hastaların 95'inde (% 36,4) metastaz saptandı.Hastaların çalışma süresince ortalama 4 kez (min:1 max:29) acil servise başvurdukları görüldü. En sık görülen metabolik onkolojik acil236 (% 19.5) başvuru ile anemi, en sık görülen yapısal onkolojik acil 56 (%4.6) başvuru ile kemik metastazı-fraktür idi.En sık tespit edilen sonlanım durumu 853 (%70,8) başvuru ile acil servisten taburcu olduğu tespit edildi. Yatış yapılan 307 (%25.5) başvuruya ait ortalama yatış gün sayısı 7±8.1gündü. Çalışmanın devam ettiği bir yıl süresince, çalışmaya dahil olan 129 (%49.4) hasta exitus olmuştur. Mortalite ile seyreden hastalar en son acil başvurularından; ortanca olarak 13 gün sonra exitus olmuşlardır. Sonuç:Acil servise başvuran onkolojik hastaların büyük bir çoğunluğu taburcu edilmektedir. Onkolojik hastalar için kurulacak ayaktan tedavi merkezlerinin acil servise olan gereksiz başvuruları önemli oranda azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to display demographical features of oncology patients, frequency of structural and metabolical oncological emergencies and reasons of recurrent emergency service submissions. Material and Methods: Patients that diagnosed with cancer between 01 June 2016 – 30 July 2017, older than 18 years old, and visited emergency room with medical reasons are included in this study. Other than demographical features, application complaints, primery cancer areas, situation of metastasis, admission frequency to emergency room during study, applied medications, oncological diagnosis during study, outcome in emergency room, hospitalization days, mortality during study has been recorded to standard data form. Study was conducted prospectically. SPSS was used for statistical evaluation of the obtained data. Results:1205 emergency visits of 261 cases were evaluated in the study. 145 (%55.55) of cases were male, 116 (%44.44) were female. While median age for women were 57 ± 13.1, median age for men were 63.3±12. Breast cancer is most commonly detected in 46 (%17.6) patients in women, and lung cancer is most commonly detected in 51 (%19.5) patients in men. Most frequent application complaint was pain with 457 (37.9) visits. Metastasis was detected in 95 (%36.4) of patients. Patients admitted to emergency room with an average of 4 times (min:1 max:29). Most frequently seen metabolical oncological emergency was anemia with 236 (%19.5) admission, most frequently seen structural oncological emergency was bon metastasis – fracture with 853 (70.8=) admission. Most commonly detected outcome was discharge from emergency room with 853 (%70.8) visits. Median hospitalization time was 7±8 days in 307 (%25.25) admitted patients. During one year period that study continued, 129 (%49.4) patients were exitus that included in study. Patients that were mortal were exitus 13 days on average after their last visit to emergency room. Conclusions: Most of the oncology patients that apply to emregency room are discharged. We think ambulatory care centers for oncology patients can decrease unnecessary visits to emergency room.