Evde bakım ücreti alan bireylerde bakım yükünün değerlendirilmesi: Ümraniye örneği
Correction of the burden of care for individuals receiving home care fees: Umraniye example
  1. Tez No: 536030
  2. Yazar: MEHMET YENER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Bakım Yükü, Evde Bakım, disabled, burden of care, home care
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Türkiye'de engelli evde bakım aylığı alan bireylerde bakım yükünün değerlendirilmesi; bu yükün getirmiş olduğu sorumluluklarla başa çıkma yolları ile engelli ve bakıcı bireylerin farkındalık kazandırılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Araştırmada anket tekniği kullanılmış, örneklemi seçmede ise kartopu tekniği kullanılmıştır. Araştırma, Ümraniye ilçemizde engelli evde bakım hizmeti alan bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma nicel bir araştırmadır. Araştırmada sosyodemografik bilgileri içeren anketle birlikte, Bakım Verme Yükü Ölçeği kullanılmıştır. İstanbul'un Ümraniye ilçesinde ikamet eden, engelli evde bakım aylığı alan 200 kişi ile anket yapılmıştır. SPSS 22 programında elde edilen verilerin analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda engelli bireyin yaşadığı çevre ya da ortamda olmasının psiko-sosyal açıdan önemli olduğu bulgulanmış olup, bunlara ek olarak bakımı gerçekleştiren bakıcıların bakım yükü nedeniyle, kendilerine yeterince zaman ayıramadıkları, sosyal ve özel hayattan yoksun kaldıkları, bakım verdikleri yükün aile bireyleri ile arkadaşları arasındaki iletişimi olumsuz etkiledikleri, bakım verdikleri engelinin bakıcıya bağımlı oldukları, engellinin geleceğinden endişelendikleri, bakım yükünün sağlık durumlarını olumsuzlaştırdığı, verilen evde bakım aylığının yetersiz olduğu dolasıyla ekonomik olarak olumsuz etkilendikleri, bu yükün getirmiş olduğu olumsuzluklar nedeniyle güçlükler yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu bağlamda engelli ve bakım hizmetini yerine getiren bireyin, yaşam kalitesini arttırmak için psikolojik, sosyal, ekonomik ve mental olarak desteklenmesi gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the weight of home care on individuals looking after disabled relatives. Survey technique was used in the research and snowball technique was used in the selection of the sample. The research was carried out on the individuals who received home care services in the district of Ümraniye. The study is a survey study. The questionnaire including socio-demographic information was used with measure of care provided as a scale to study. Survey was conducted with 200 people living in Ümraniye district of Istanbul and receiving a disability home care benefit. The data obtained from SPSS 22 program was analyzed. As a result of the research, it is important that the disabled person lives in the environment or environment that he / she lives in is psycho-socially important; caregivers who care because of the burden of care, they do not have enough time, social and private life deprived of care, family members and friends between the negative impact on the communication between the negatively affected, caregivers are dependent on the caregiver, they are worried about the future of the disabled, negatively affect the health of the care burden given, It was found that the home care pension was inadequate, economically negatively affected and had difficulties with this burden. In this context, it is considered necessary to support the disabled and the caregiver in psychological, social, economic and mental ways in order to improve the quality of life.