Segmental mandibular defektlerinin tamirinde farklı rekonstruksiyon plaklarının biomekanik değerlendirilmesi
Biomechanical evaluation of different reconstruction plates for bridging segmental mandibular defects
- Tez No: 536067
- Danışmanlar: PROF. DR. BORA ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Rekonstrüksiyon plağı, Biomekanik, Mandibular rekonstrüksiyon, Poliüretan mandibula, Mandibular rezeksiyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Sentetik poliüretan mandibula modellerinde standartize edilmiş iki farklı boyuttaki lateral segmental defektlere uygulanan farklı rekonstrüksiyon plaklarının biomekanik değerlerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: 35 adet sentetik poliüretan mandibula modelleri kontrol ve altı adet çalışma grubu olmak üzere toplam yedi gruba ayrıldı. Kontrol grubunda herhangi bir defekt oluşturulmazken çalışma gruplarında uygulanan açılı, düz ve kendi dizaynımız olan 316-L paslanmaz çelik rekonstrüksiyon plaklarının üç ve altı delik mesafelerinde olacak şekilde lateral segmental defektler oluşturulup vida ile fikse edildi. Modellere servohidrolik test ünitesinde kesici dişler bölgesinden kuvvet uygulanıp meydana gelen yer değiştirme miktarı kaydedildi. Sonuçlar istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Yapılan biomekanik testler sonucunda dizayn açısından incelemede defekt boyutu 3 delik mesafede sabit tutulduğunda 2 mm deplasman değerinde G1-G4 arasında; 12 mm deplasman değerinde G1-G3 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Defekt boyutu 6 delik mesafede sabit tutulduğunda ise 2 mm deplasman değerinde G1-G5 ve G1-G6 arasında; 10 mm deplasman değerinde G1-G7 arasında; 12 mm deplasman değerinde G1-G6 ve G1-G7 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi. Defekt boyutu arttırıldığında G2-G5 ve G3-G6 arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamazken; G4-G7 arasında 2 mm, 4 mm, 8 mm, 10 mm ve 12 mm deplasman değerlerinde istatistiksel olarak fark bulunmaktadır. Sonuç: Yapılan bu tez çalışması sonucunda defekt boyutuna göre plak dizaynlarının birbirleri arasında fark bulunmazken fakat kontrol grubuna göre farklılık bulunmaktadır. Kendi dizaynımız olan plak grubunun diğer gruplarla karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmasa da kuvvete daha dirençli olduğu anlaşılmıştır ve greft fiksasyonu için daha stabil sonuçlar vereceğine inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the biomechanical values of different reconstruction plates applied to the lateral segmental defects of two different sizes standardized synthetic polyurethane mandible models. Material and Methods: 35 synthetic polyurethane mandible models were divided into seven groups as a control and six study groups. While no defect was created in the control group, lateral segmental defects were formed at three and six hole distances of straight, angled and our own design 3D-reconstruction plates and fixed by means of screws in study groups. The force was applied to the models from the incisor teeth region, in the servohydraulic test unit and the resulting displacement was recorded. Results were statistically analyzed. Results: As a result of the biomechanical tests, in the evaluation regarding design there was a statistically significant difference at 12 mm displacement value between G1-G3 when the defect stabilized at a distance of 3 holes. When the defect size is kept constant at 6-hole distance, statistically significant difference at 2 mm displacement values G1- G5 and G1-G6, at 10 mm displacement value between G1-G7 and, at 12 mm displacement value between G1-G6 and G1-G7 was observed. When defect size was increased, while no statistically significant difference was found between G2-G5 and G3-G6, a statistically significant difference at 2 mm, 4 mm, 8 mm, 10 mm and 12 mm displacement values was observed between G4 and G7. Conclusion: As a result of this thesis, it was observed that plate designs did not differ according to the defect size. But there is a difference according to the control group. Although there is no statistically significant difference between our own 3D-design plate group compared to the other groups, it is observed that our own 3D-design plate found to be more resistant to strength and we believe that it can provide more stable results for the graft fixation.