Cessa: Consultant expert system for statistical analysis
- Tez No: 5362
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzman sistemler, İstatistiksel uzman sistemler, Bilgi mühendisliği, istatistiksel analiz, Sel ist irme aracı» vıı
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
CESSAs CONSULTANT EXPERT SYSTEM FOR STATISTICAL ANALYSIS Nadeem MOHAMMAD Mühendislik Fakültesi Bilgisayar. Müh. Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr İbrahim AKMAN 292 Sayfa, Ocak 1989 ÖZET Uzman sistemler problem çözümünde, insan kararlılığını ve bir ölçüde akilliliğim gösteren özel amaçlı bilgisayar programlarıdır. İstatistiksel uzman sistemler, istatistiksel problemleri uzman yeteneğinde çözen sistemlerdir. Bu çalışma, istatistiksel uzman sistemler alanında, istatistik analizi için uzman danışma sistem ( CESSA s Consultant Expert System -for Statistical Analysis ) başlıklı bir prototip geliştirmek için yapılmıştır. CESSA basit doğrusal regresyon, eğri uyarlama ve ana bileşen konuları olmak üzere üç methodu içermektedir. CESSA'nin bilgi tabaninı geliştirmek üzere“Personal Consultant Plus ”sistem geliştirme aracı kullanılmıştır. Bilgi tabanı tara-fından yöneltilen istatistiksel hesaplama programları ise Turbo Pascal ile yazılmıştır. Çalışmanın amacı çeşitli istatistik methodların entegre edilerek, açıklama olanakları ile birlikte bir uzman sistem şeklinde entegre edilmesidir. vı
Özet (Çeviri)
CESSA: CONSULTANT EXPERT SYSTEM FOR STATISTICAL ANALYSIS Nadeem MOHAMMAD Faculty of Engineering Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ibrahim AKMAN 292 Pages, January 1989 ABSTRACT Expert Systems are the computer programs that exhibit human like reasoning and rudiments of intelligence in the solution of a narrowly defined task. Statistical Expert Systems are the systems that solve the problems of statistical nature in an expert's manner. This work presents a prototype statistical expert system, CESSA (Consultant Expert System for Statistical Analysis), designed for non-statisticians. CESSA presents consultation on three statistical methods, Simple Linear Regression, Curve Fitting and Principal Components Analysis. An expert system development shell, Personal Consultant Plus, has been used to design the knowledge base of CESSA. The statistical computational programs are written in Turbo Pascal that are controlled by the knowledge base. The objectives are to achieve integration of statistical methods in a single system with explanation facilities available during consultation, and utilization of ivexpert system development shell for statistical application. Key Stordss Expert Systems, Statistical Expert Systems, Knowledge Engineering, Statistical In-f erencing, Development Shel 1.