Köpeklerde burun boşluğundan pseudomonas aeruginosa'nin izolasyonu ve antibiyotik duyarlılıkları
Isolation and antibiotic susceptibility of Pseudomonas aeruginosa from nasal cavity in dogs
  1. Tez No: 536243
  2. Yazar: SEYFULLAH ZEYREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Pseudomonas aeruginosa, burun boşluğu, antibiyotik duyarlılık, Dog, Pseudomonas aeruginosa, nasal cavitiy, antibiotic susceptibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Pseudomonas aeruginosa inatçı bir patojendir ve antibiyotik dirençliliği nedeniyle de mücadelesi zordur. Araştırmamızda Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan özel bir Veteriner kliniğine 2017 yılı Ekim - Kasım - Aralık aylarında gelen köpeklerin burun boşluğundan alınan 100 adet sürüntü örneği Pseudomonas aeruginosa yönünden incelenmiştir. Örnekler alındıktan sonra soğuk zincir altında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Rutin Teşhis laboratuarına getirilmişlerdir. Yapılan testler neticesinde 11 adet Pseudomonas aureginosa izole ve identifiye edilmiş ve bakterilere Kirby Bauer disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik duyarlılık testleri yapılmıştır. İzole ve identifiye edilen Pseudomonas aeruginosa suşlarına yapılan antibiyotik duyarlılık testleri sonucunda 11 adet suşun tamamı Amoksisilin klavulonik asit (%100), Ampisilin/sulbaktam (%100), İmipemen (%100), Kloksasilin (%100) ve Penisilin/Novobiosin (%100) etken maddelerine dirençli olarak tespit edilmiştir. Elde edilen izolatlardan 7'si ise Kanamisin/Cephaleksin'e dirençli (%64), 4'ü ise duyarlı (%36) olarak bulunmuştur. Bununla birlikte 5 izolat Oksitetrasiklin'e orta düzey duyarlı (%45), 6 izolat ise duyarlı (%55) olarak belirlenmiştir. Çalışmada izole ve identifiye edilen 11 bakterinin tümü (%100) ise Enrofloksasin ve Gentamisin etken maddesine karşı duyarlı olarak rapor edilmiştir. Köpeklerde solunum yolunu etkileyen bakteriyel hastalıklarda etkenin identifikasyonu ve doğru antibiyotik seçimi oldukça önemlidir. Araştırma sonuçlarında da görüldüğü üzere P. aureginosa antibiyotik dirençliği açısından oldukça etkili bir bakteridir. Bu bakterinin görüldüğü durumlarda ise tam olarak duyarlı olduğu için yalnızca Enrofloksasin ve/veya Gentamisin etken maddeleri tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas aeruginosa is a persistent pathogen and it is difficult to control because of its antibiotic resistance. In our study, a sample of 100 swabs taken from the nasal cavity of dogs from October to December 2017 in a private veterinary clinic in Kuşadası district of Aydın were examined. After the samples had been taken, they were brought to Aydın Adnan Menderes University Veterinary Faculty Microbiology Routine Diagnosis laboratory under cold chain. In consequences of performed tests, 11 Pseudomonas aureginosa were isolated and identified and antibiotic susceptibility tests were performed by using Kirby Bauer disc diffusion method. As the results of antibiotic susceptibility tests, all of the 11 strains were determined resistant to Amoxicillin clavulonic acid (100%), Ampicillin/sulbactam (100%), İmipemen (100%), Cloxacillin (100%) and Penicillin/Novobiosin (100%). Seven of the isolates were resistant to Kanamycin/Cephaleksin (64%) while 4 of them (36%) were sensitive. However, 5 isolates were detected moderately-sensitive (45%) and 6 isolates were sensitive (55%) to oxytetracycline. Isolated and identified all of the 11 bacteria (100%) were reported to be sensitive to Enrofloxacin and Gentamicin. In bacterial diseases, affecting the respiratory tract in dogs, identification of the agent and selection of the correct antibiotic are very important. As seen in the research results, P. aureginosa is a highly effective bacteria for antibiotic resistance. In cases which this bacterium is encountered, active substances of Gentamicin and/or Enrofloxacin are recommended since its complete sensitiveness. ,