Preeklampsi tanısı alan gebelerde omentin-1 düzeyi ve hastalığın şiddeti ile olan ilişkisi
Omentin-1 level in pregnant women diagnosed with preeclampsia and its relationship with the severity of the disease
  1. Tez No: 536282
  2. Yazar: HACER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: UZMAN TAYFUR ÇİFT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Hipertansiyon, Omentin-1, Preeclampsi, Hypertension, Omentin-1
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, preeklampsi tanısı alan gebelerdeki serum omentin-1 düzeyinin, normal gebeler ile karşılaştırılması ve bu molekülün patogenezdeki rolünün araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Haziran 2018- Eylül 2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran gebeler dahil edildi. Preeklampsi tanısı konulan 90 gebe çalışma grubunu, takiplerinde herhangi bir sorun olmayan 90 gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Gruplar omentin-1 düzeyleri açısından birbiri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Yaşları 18 ile 40 arasında değişen toplam 180 gebe değerlendirmeye alındı. Toplam yaş ortalaması 28,35 ± 6,13 idi (hasta grubunda 29,13 ± 6,25, kontrol grubunda 27,58±6,02). Omentin-1 düzeyi preeklampsi tanısı konulan grupta ortalama 63,10 Ng/Ml, kontrol grubunda ortalama 64,85 Ng/Ml, bulundu. Elde edilen omentin-1 düzeylerinin birbiri ile karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,005). Sonuç: Preeklampsi tanısı konulan gebelerin serum omentin-1 düzeyleri, normotansif gebe ile karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı istatistiksel fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Amaç: The aim of this study is to compare the serum omentin-1 levels of preeclampsia diagnosed pregnant women to normal pregnancies and to investigate the role of this molecule in pathogenesis.. Materials and methods: Volunteer pregnant women admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between June 2018 and September 2018 were included in this study. The study group consisted of 90 pregnant women diagnosed as preeclampsia and 90 pregnant women who did not have any problems in their follow-up. Groups were compared in terms of omentin-1 levels. Results: A total of 180 pregnant women between the ages of 18 and 40 were evaluated. The mean age of the patients was 28.35 ± 6.13 (29.13 ± 6.25 in the patient group, 27.58 ± 6.02 in the control group). The mean Omentin-1 level was 63.10 Ng / Ml in the preeclampsia group and 64.85 Ng / Ml in the control group. There were no significant differences between the groups at the levels of omentin (p> 0,005). Conclusion: Serum omentin-1 levels of 90 pregnant women with preeclampsia were not statistically different between the groups (p> 0.005).