Toplum ruh sağlığı merkezinde çalışan sağlık profesyonellerinin bilgi, beceri, deneyim ve görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, skills, experience and opinions of health professionals working in the community mental health center
- Tez No: 536283
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GALİP YOLCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Sosyal Hizmetler, Psychiatry, Social Services
- Anahtar Kelimeler: toplum ruh sağlığı merkezi, sağlık profesyonelleri, toplum temelli ruh sağlığı, sosyal hizmet, community mental health center, health professionals, community-based mental health, social work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmada, hastane temelli ruh sağlığı hizmetlerinden toplum temelli ruh sağlığı hizmetlerine geçiş yapan Türkiye'de, ilk toplum ruh sağlığı merkezi olan Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde en az bir yıl görev yapmış sağlık profesyonellerinin (psikolog, sosyal hizmet uzmanı, psikiyatrist, hemşire, ergoterapist) bilgi, beceri, deneyim ve görüşlerini değerlendirmesi amaçlanmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda yapılan araştırma ile günümüzde ve gelecekte toplum temelli ruh sağlığı hizmetlerinin ve bu hizmetlerin uygulama alanı olan toplum ruh sağlığı merkezlerinin geliştirilmesi yönünde katkı sağlamak hedeflenmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanan bu çalışmada, Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde çalışan 16 sağlık profesyoneli ile yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla, derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ses kaydı alınan bu görüşmeler öncelikle metne aktarılmış, sonrasında MAXQDA 2018 paket programı kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda veriler beş ana kategoriye ayrılarak alt temalar oluşturulmuştur. Sağlık profesyonellerinin; toplum ruh sağlığı merkezine ilişkin bakış açılarına, merkezde verilen hizmetlere ve bu hizmetlerde olmazsa olmazlara, kendi mesleki rol ve görevlerine ilişkin görüşlerine, sosyal hizmet uzmanının rol ve görevleri ile sosyal hizmet uygulamalarına yönelik bakış açılarına, uygulama alanında yaşadıkları sorunlara ve uygulamaya yönelik önerilerine ilişkin bulgular tespit edilmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, sağlık profesyonellerinin bilgi, beceri, deneyim ve görüşlerinden elde edilen sonuçlar ile toplum ruh sağlığı merkezleri, buradan görev yapan sağlık profesyonelleri ve hizmet alanlar için yararlı olacağı düşünülen önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study aims to evaluate knowledge, skills, experience and opinions of health professionals (psychologists, social workers, psychiatrists, nurses, ergotherapists) who served at least one year in the first community mental health center in Bolu Community Mental Health Center, in Turkey, hospital-based mental health services in the community who have gone to based mental health services. With the research made towards this main purpose, it is aimed to contribute to the development of community-based mental health services and community mental health centers, which are the areas of application of these services. In this study, which was prepared by qualitative research method, in-depth interviews were conducted with 16 health professionals working in Bolu Community Mental Health Center and semi-structured interview form. These interviews were first recorded in text and then analyzed using the MAXQDA 2018 package program. As a result of the analysis, data was divided into five main categories and sub-themes were formed. The findings of health professionals' perspectives of the community mental health center, the services provided in the center and the necessities of these services, their views on their professional roles and duties, the points of view and duties of the social worker, their problems in the field of practice and their suggestions for the practice are detected. In line with the findings of the research, the results obtained from the knowledge, skills, experiences and opinions of health professionals, and the community mental health centers, the health professionals who serve and the suggestions that are considered to be useful for the service areas are included.