Basınç sensörü temelinde geliştirilen akıllı ortodontik yüz maskesi alınlığının etkinliğinin ve güvenilirliğinin in vitro olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy and reliability of the intelligent orthodontic facial mask forehead developed on the pressure sensor
- Tez No: 536289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAT ÖZKALAYCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yüz Maskesi, Hasta Kooperasyonu, Hasta Uyumu, İzleme Sistemi, Basınç Sensörü, Face Mask, Patient Cooperation, Weartime Monitor, Pressure Sensor
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sunulan tez çalışmasında ortodontik yüz maskesi kullanım süresini ve düzenini kayıt altına almak amacıyla yeni bir izleme sistemi ve bunun monte edileceği yüz maskesi alınlığının geliştirilmesi ve in vitro değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yeni izleme sistemi ana gövde kutusu, kapağı, basınç sensörü ve ısı sensörlerini içeren mikroişlemci devresi olmak üzere 3 ana parçadan oluşmaktadır. Alınlık kutusu ve kapağı bilgisayar ortamında tasarlandıktan sonra üç boyutlu yazıcıda üretilmiştir. Yeni izleme sistemini test etmek amacıyla üç farklı alın tipine sahip kafa modeli yine üç boyutlu yazıcıda basılmıştır.Mikroişlemci devresi tamamlanıp kutu içine yerleştirilmiş ve izleme sistemi programlanmıştır. Sistem laboratuvar koşullarında test edilmiştir. Elde edilen verilerin detaylı analizi;izleme sistemininyüz maskesinin takılıp çıkarılma süreçlerini doğru bir şekilde takip ettiğinigöstermiştir. Basınç sensörlü izleme sistemi kullanım sürelerini ve düzeninini doğru bir biçimde tespit edebileceği öngörülmüştür. Bu çalışmanın sonucu göstermiştir ki yeni izleme sistemi yüz maskesi kullanımının takibi için uygundur. İleri klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a monitoring system and a face mask forehead component to monitor and evaluate the use of orthodontic face mask and to record the duration and order of use. The new monitoring system consists of 3 main parts: the main body box, the cover of the box and the microprocessor circuit including pressure and temperature sensors. The forehead box and its cover are designed in a digital environment and printed on a three-dimensional printer. In order to test the new monitoring system, the head model with three different forehead types has been printed on the three-dimensional printer. The microprocessor circuit is completed and placed in the box and the monitoring system is programmed. The system has been tested in laboratory conditions. A detailed analysis of the data obtained at the end of the study showed that the monitoring system correctly monitors the attachment and removal processes. The new type of orthodontic face mask can monitor the duration and the order of use. Conclusion of the study shows that the system is suitable formonitoring the weartime and further clinical studies are required.