Çukurova koşullarında papatya çeşitlerinin (Matricaria chamomilla L.) farklı hasat dönemlerinde verim ve uçucu yağ oranlarının saptanması
Çukurova koşullarinda papatya çeşitlerinin (Matricaria chamomilla L.) farkli hasat dönemleri̇nde verim ve uçucu yağ oranlarinin saptanmasi
- Tez No: 536340
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA KIRICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi papatya, Matricaria chamomilla, farklı hasat dönemi, verim, uçucu yağ, oranı, bileşimi, Lueta, Zloty Lan, Echbt kbA, Medical daisy, Matricaria chamomilla, different harvesting period, yield, essential oil, ratio, composition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada, Almanya menşeili üç farklı ticari Matricaria chamomilla L. çeşidinin (Lutea, Zloty Lan, Echteb kbA) Çukurova koşullarında verim ve uçucu yağ oranlarını belirlemek amacı ile üç farklı gelişme döneminde (tomurcuk, açmış çiçek ve solgun çiçek) hasat edilmesiyle elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Çukurova koşullarında 2014-2015 yetiştirme sezonunda üç tekrarlı olarak kurulan araştırmada çeşitler ana parselleri, hasat zamanları ise alt parselleri oluşturmaktadır. Çalışmalar esnasında üç farklı çeşidin bitki boyu (cm), dal sayısı (bitki/adet), bitki başına çiçek sayısı (bitki/adet), yaş çiçek verimi (kg/da), kuru drog verimi (kg/da), uçucu yağ oranı (%), ve verimi (l/da) ile bileşimi (%) (Bisabolol A, Bisabolol B, Bisabolon, Kamazulen) farklı hasat dönemlerinde (tomurcuk, çiçek, solgun) saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ortalama bitki boyu 42,15-50,55 cm, ortalama dal sayısı 5.91-16.57 adet/bitki, ortalama bitki başına çiçek sayısı 65-337.33 bitki/adet, ortalama yaş çiçek ağırlığı 118.14-278,75 kg/da ortalama kuru drog ağırlığı 23.84-42,93 kg/da ortalama uçucu yağ oranları %1.44-2.26, ortalama uçucu yağ verimi 0.37-1.07 l/da uçucu yağ 4 ana bileşeni olarak ise Bisabolol A, Bisabolol B, Bisabolon ve Kamazulen belirlenmiştir. Ortalama Bisabolol A %11,92-16.33, Bisabolol B %14.098-25.89, Bisabolon %19,88-28.15, Kamazulen % 4.28-6.96 oranları bulunmuştur. Çukurova koşullarına adaptasyon kabiliyeti en yüksek tıbbi papatya ticari çeşitinin Zloty Lan (Çeşit 2) olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, three different commercial Matricaria chamomilla L. varieties (Lutea, Zloty Lan, Echteb kbA) originating from Germany were obtained by harvesting three different growth stages (bud, flower and pale flower) in order to determine the yield and essential oil ratios in Çukurova conditions. It was investigated. Çukurova conditions in the 2014-2015 cultivation season, three replicates in the research established in the main parcels of Varieties, Harvest Times constitute the sub-parcels. Plant height (cm), number of branches (plant / unit), number of flowers per plant (plant / unit), age flower yield (kg / da), dry plant yield (kg / da), volatile oil ratio (%), and the yield (l / da) and the composition (%) (Bisabolol A, Bisabolol B, Bisabolon, Kamazulen) were determined in different harvesting periods (bud, flower, pale). According to the results of the study, the average plant height 42,15-50,55 cm, the average number of branches 5.91-16.57 units / plant, the average number of flowers per plant 65-337.33 plant / pc, average age flower weight 118.14-278,75 kg / da The average dry weight of the drug was 23.84-42,93 kg / da and the average volatile oil yield was 1.44-2.26%, and the average essential oil yield was 0.37-1.07 l / da and the essential oil was 4 main components. Bisabolol A % 11,92-16.33%, Bisabolol B %14.098-25.89, Bisabolon % 19,88-28.15%, Kamazulen% 4.28-6.96% rates were found. Zloty Lan (Type 2) has been proven to have the highest commercial variability to adapt to Çukurova conditions.