Acil servise travma dışı solunumsal şikayetler ile başvuran hastalara uygulanan akciğer grafisi ile göğüs tomografisi bulgularının retrospektif karşılaştırılması
Retrospective analysis of chest radiography and CT findings of patients admitted to the emergency department with non-traumatic thoracic emergencies
  1. Tez No: 536468
  2. Yazar: MEHMET KAAN CEVHERTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT AKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Bilgisayarlı Tomografi, Radyografi, Non travmatik, Emergency Medicine, Computed Tomography, Radiography, nontraumatic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Acil Servise Travmatik Olmayan Solunumsal Şikayetler ile Başvuran Hastalara Uygulanan Akciğer Grafisi ile Göğüs Tomografisi Bulgularının Retrospektif Karşılaştırılması, T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir, 2019 Amaç: Acil servislere müracatlarda, kronik solunum sistemi hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonlarının radyolojik değerlendirilmesinde Akciğer direkt grafisi (ADG) ve göğüs bilgisayarlı tomografi (BT)' si en sık tercih edilen görüntüleme yöntemleridir. Bu çalışmanın amacı, acil servise travmatik olmayan solunumsal şikayetler ile başvuran hastaların akciğer grafisi ile göğüs tomografisi bulgularının retrospektif karşılaştırılması, göğüs BT çekilmesinin hastanın son tanısında ve yönetiminde herhangi bir değişikliğe yol açıp açmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01/01/2017 – 31/12/2017 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Bozyaka Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Tıp Kliniğine 18 yaş üstü, travmatik olmayan solunumsal şikayetler ile başvurup ADG çekildikten sonra 6 saat içinde göğüs BT çekilen hastalar çalışmaya alınmıştır. Radyolojik görüntüler radyoloji uzmanı tarafından kör olarak değerlendirildi ve elde edilen veriler istatiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 561 hastanın 371 tanesini (% 66) 60 yaş üzeri hastalar oluşturmaktadır. Çekilen ADG' lerin 496 tanesini (% 88,5) PA grafiler oluşturmaktadır. ADG' lerin 454 tanesini (% 81) düşük veya orta kaliteli grafiler oluşturmaktadır. PA çekim tekniği ile AP çekim tekniği BT ile karşılaştırıldığında tanı uyumu açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p < 0,05). Yaş grupları açısından bakıldığında ise tanı uyumluluğu 30 yaş altında % 92,5 iken 60 yaş üzerinde % 50 civarındadır. Çalışmamızda en sık; pnömonik konsolidasyon 244 (% 43,5) hastada, kardiomegali 183 (% 32,6) hastada, plevral efüzyon ise 148 (% 26,3) hastada gözlenmiştir. ADG ile BT arasında en yüksek tanı uyumlulukları açısından bakıldığında; plevral efüzyon (κ = 0,576), PNX (κ = 0,567), KTO artışı (κ = 0,472), pnömonik konsolidasyon (κ = 0,465) ilk sıraları almaktadır. Sonuç: Genç hastalara, PA teknik ile çekilen akciğer grafilerinin altın standart olarak kabul etttiğimiz BT ile tanı uyumlulukları yüksek oranda görülmüştür. İleri yaş, ayakta durma engeli nedeniyle AP grafi çekilecek hastalar, direkt grafi ile yeterli bilgi alınamayan akut aortik sendrom, pulmoner emboli, perikardiyal efüzyon, aort anevrizması gibi hastalıklar açısından klinik şüphenin bulunduğu durumlarda BT görüntüleme yöntemi tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Retrospective Analysis of Chest Radiography and CT Findings of Patients Admitted to the Emergency Department with Non-traumatic Thoracic Emergencies, Republic of Turkey Ministry of Health Sciences University İzmir Bozyaka Training and Research Hospital, Emergency Medicine Clinic, İzmir, 2019 Purpose: Chronic respiratory disease and respiratory system infection are the most common causes of emergency department visits and chest radiography and computed tomography (CT) are the most commonly used imaging modalities. The aim of this study was to retrospectively analyze chest radiography and CT findings of patients who admitted to the emergency department with non-traumatic thoracic emergencies and to evaluate the contribution of chest CT in final diagnosis and management of the patients. Material and Methods: The patients older than 18 years old who admitted to the emergency department of Health Sciences University, İzmir Bozyaka Training and Research Hospital for nontraumatic thoracic emergencies between 01.01.2017 and 31.12.2017 and whose chest CT was obtained 6 hours after chest radiography were included in the study. Radiologic images were evaluated blindly by a radiologist and the data were statistically analyzed. Findings: 371 (66%) of 561 patients included in the study were over 60 years old. 496 (88,5%) of the chest radiographs were posteroanterior (PA) radiography. 454 (81%) of the radiographs were low or middle quality. When PA and anteroposterior (AP) were compared, significant difference in consistency with CT was detected (p < 0,05). Considering the age group, consistency in diagnosis was 92,5% under the age of 30 and 50% after the age of 60. Most commonly detected findings were 244 (43,5%) pneumonic consolidation, 183 (32,6%) cardiomegaly and 148 (26,3) pleural effusion. Most commonly diagnostic consistency was obtained in pleural effusion (κ = 0,576), pneumothorax (κ = 0,567), cardiomegaly (κ = 0,472) and pneumonic consolidation (κ = 0,465). Conclusion: PA chest radiography in younger patients had a higher consistency with chest CT. CT should be the choise of imaging for advanced aged patients who are unable to stand up and have AP radiography if there is clinical suspicion of acute aortic syndrome, pulmonary thromboembolism, pericardial effusion and aortic aneurysm.