Vaka danışmanı olan ve olmayan sentetik kannabinoid bağımlılarının remisyon sürelerinin karşılaştırılması
Remission period comparison of synthetic cannabinoid addicts with and without case counselors
  1. Tez No: 536469
  2. Yazar: YUSUF YUSUFOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA BİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik kannabinoid, bağımlılık, vaka danıĢmanlığı, remisyon, Synthetic cannabinoid, addiction, case counselor, remission
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Türkiye'de ve dünyada yapılan araştırmalar gün geçtikçe madde bağımlılığının yaygınlaştığını, tedavisinin uzun ve maliyetli olduğunu göstermektedir. Tedavi hizmetlerinin maliyetli olması ve hedeflenen başarının elde edilememesi; bağımlılık tedavisinde yeni ve modern yöntemlere yönelme ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Vaka danışmanlığı da bu çerçevede ele alınabilecek yöntemlerden biridir. Bu çalışmada madde bağımlılığı tedavisinde, vaka danışmanlığı hizmeti alan ve bu hizmeti almadan takibi yapılan hastaların remisyon sürelerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla iki ayrı ayaktan bağımlılık tedavi merkezine başvuran sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu tanısı almış, amaçsal örneklem yöntemiyle seçilen 100 hasta üç ay boyunca izlenmiştir. Elde edilen bulgularla vaka danışmanı olan 43 hastanın 33'ü (%76,7) remisyonda kalmış olup 10 hastada (%23,3) relaps saptanmıştır. Vaka danışmanı olmayan 37 hastanın ise 15'i (%40,5) remisyonda kalmış olup 22'sinde (%59,5) relaps saptanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre vaka danışmanı olan ve olmayan hastalar arasında remisyon süreleri açısından anlamlı fark bulunmuştur. Elde edilen veriler, madde kullanım bozukluğu olan bireylerin vaka danışmanı tarafından takip edilmesinin remisyon sürelerine olumlu etkileri olacağını düşündürtmektedir. Bu konuda yapılan çalışmaların artması yeni bir model olan vaka danışmanlığının etkilerini daha net görmemizi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The studies conducted in Turkey and in the world indicate that drug addiction is becoming widespread day by day and its treatment takes long and costs too much. The cost of treatment services and failure to achieve the targeted success have revealed the need for new and modern methods in treatment of addiction. Case counseling is one of the methods that can be considered within this scope. In this study, it was aimed to evaluate and compare the remission periods of the patients who received case counseling services and were followed up during the treatment of substance addiction. For this purpose, 100 patients who applied to the addiction treatment center, were diagnosed with synthetic cannabinoid use disorder and selected with purposive sampling method were followed up for three months. 33 out of the 43 patients with a case counselor (76.7%) remained in remission and relapses were detected in 10 of them (23.3%). 15 out of the 37 patients without a case counselor (40.5%) remained in remission and relapses were detected in 22 of them (59.5%). According to the study results, significant differences were observed in patients with and without a case counselor in terms of remission period. The data obtained suggest that follow-up of the individuals with substance abuse by case counselors will have positive impact on remission periods. Increasing the number of studies conducted on this subject will enable us to see more clearly the effects of a new model case counseling.