İsmail Bozkurt'un hayatı, sanatı ve eserleri üzerine bir inceleme
A review on Ismail Bozkurt's life, art and works
  1. Tez No: 536477
  2. Yazar: SERHAT MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN KARABURGU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İsmail Bozkurt, Kıbrıs Türk Edebiyatı, Kıbrıs Türk Tarihi, Ismail Bozkurt, Cyprus Turkish Literature, Turkish Cypriot History
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 495
Özet
Bu çalışmada; romancı kimliğinin yanı sıra deneme, gezi yazısı, anı, tiyatro ve öykü türündeki yapıtlarıyla Kıbrıs Türk edebiyatının önemli kalemlerinden İsmail Bozkurt'un hayatı, sanatı ve eserleri incelenmiştir.“İsmail Bozkurt'un Hayatı, Sanatı ve Eserleri Üzerine Bir İnceleme”adlı bu çalışma; dört bölüm, sonuç, kaynakça ve eklerden oluşmaktadır. İlk bölümde, gerek şahsıyla gerçekleştirilen söyleşilerden gerek yaşamını konu alan yazılardan gerekse yazarın hatıra kitaplarından hareketle hayatı ele alınmıştır. İlk bölümü, Bozkurt'un sanat anlayışının ortaya konduğu ikinci bölüm izlemektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde farklı türlerde kaleme alınan yapıtlar, çeşitli kuramsal yaklaşımlardan yararlanılarak tetkik edilmiştir. Son bölümde ise yazarın eserlerinin dil, anlatım ve üslup özellikleri; ayrıntılı bir biçimde tahlile tabi tutulmuştur.“Sonuç”bölümünde, İsmail Bozkurt'un Kıbrıs Türk edebiyatındaki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır.“Kaynaklar”kısmında, çalışmanın hazırlanmasında faydalanılan referansların künyeleri yer almaktadır.“Ekler”bölümünde ise yazarla ilgili belgeler, fotoğraflar ve sanatçının kronolojik biyografisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, Ismail Bozkurt's life, art and works, one of the important elements of Turkish Cypriot literature, were studied with his essays, travel writings, memoirs, theatres and stories as well as his novel identity. This study, entitled“A Review On Ismail Bozkurt's Life, Art and Works”consists of four chapters, conclusion, references and attachments. In the first chapter, his life was taken into the handle by based on both the conversations with his person and the writings on his life and the memorials of the author. The first chapter followed by the second chapter the author's understanding of art has been revealed. The works of different types in the third chapter of the study have handled by using various theoretical approaches. In the last section, language, narrative and stylistic features of the author's works were analyzed in detail. In the“conclusion”section, the position and importance of Ismail Bozkurt in Turkish Cypriot literature were determined. In the“references”section, the sources used in the preparation of the study are shown in the references. In the“attachments”section there are documents, photographs and chronological biography of the artist.