Gestasyonel diabetli gebelerde kanda insülin ve trigliserid bakılarak insülün rezistansı saptanması
Determination of insulin resistance by using levels of plazma insulin and trigliserid in pregnant woman with gestational biabetes mellitus
- Tez No: 536558
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZER ÖZTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, insülin, trigliserid düzeyleri, insulin rezistansı, gestational diabetes mellitus, insulin and trigliserid level, oral glukoz tolerans test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Gestasyonel diyabet, ilk kez gebelik sırasında saptanan değişik dere- celerde glukoz tolerans bozukluğu olarak tanımlanır. Sıklığı dünyada gittikçe artmaktadır. Hem anne hem de fetus için olumsuz olaylarla ilişkilidir. Tanıda tek aşamalı veya iki aşamalı oral glukoz tolerans testi kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda diyabetik yetişkinlerde plazmada bakılan insülin ve trigliserid değerleri ile insülin rezistansı saptanabildiği ortaya konulmuştur. Bizde bu çalışmamızda gestasyonel diyabetik gebelerde plazmada insülin ve trigliserid düzeylerine bakarak insülin rezistansını saptayabilmeyi amaçladık Materyal-Metod: Çalışmamız prospektif klinik çalışmalar olarak dizayn edilmiş olup; Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne rutin kontrole gelen gebeler arasından seçildi.24-28.haftalarda yapılan 75 mg oral glukoz tolerans testi uygulandı. Test sonuçlarına göre gestasyonel diabet saptanan 25 hasta ve test sonuçları normal olan 25 hastada plazma insülin ve trigliserid düzeylerine bakıldı. Veriler plazma konsantrsayonları olarak kaydedildi. Veriler SPSS 24.0 (IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp.) paket programıyla analiz edilmiştir. Sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma olarak ifade edilmiştir. Grup karşılaştırmalarında Man Whitney U test kullanıldı. Gruplar arası karşılaştırmada Spearman korelasyon testi kullanıldı. Bulgular: Gestasyonel diyabetik hasta grubunda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak serum glukoz, insülin ve Homa-IR düzeylerinin arttığı (p0.05). Gestasyonel diyabetik hasta grubunda serum insülin düzeyleri ile Homa-IR arasında pozitif bir korelasyon (r=0.438, p0.05). Sonuç: Bulgularımız GDM'li hasta grubunda anlamlı olarak insulin düzeylerinin yüksekliği, hiperglisemi, ve insulin direnci artışını göstermektedir. Serum trigliserid düzeyleri ve insulin rezistansı arasında anlamlı bir korelasyon tespit edemedik. Serum İnsulin x serum trigliserid değerinin ise insulin rezistansını saptamadaki sensivitesini %82 spesifitesini %80 olarak saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: Gestational diabetes has been defined as first recognition of abnormal glucose tolerance during pregnancy. The prevalence is increasing in the world. Both mother and fetus are associated with adverse events. The one step or two step oral glucose tolerance test can be used to diagnostic testing. in current study is show that blood insulin and trigliserid level can be use predict of insulin resistance.In this study we aim that determine insulin resistance to use of blood insulin and trigliserid on pregnant woman with gestational diabetes . Material and Methods: Our study designed prospective clinical trials.25 pregnant woman with gestasyonel diabetes mellitus and 25 healthy pregnant woman who admitted to Obstetrics and Gynecology Policlinics of Pamukkale University Hospital for rutin control. Data was analyzed with SPSS 24.0 (IBM Corp. Released 2016. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 24.0. Armonk, NY: IBM Corp.) Data was recorded as mean ± standart deviation. Man Whitney U test was used in comparison in groups Pearson correlation test was used for the comparison between groups. Results: The levels of blood glucose, insulin, homa-ır, trigliserid in women with GDM group were found higher than those in healthy pregnant women. There were significant positive correlations between insulin resistance and insulin x trigliserid levels of GDMsubjects.