Maternal kanda bakır düzeyi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Copper level in maternal blood and determining the factors effecting
- Tez No: 583827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ ALTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Bakır düzeyi, ebelik, eser element olarak bakır, gebelikte bakır, maternal kan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ağır metaller çevre kirliliği ve canlı vücudunda toksisiteye sebep olurlar. Eser element olan bakırın gebelik döneminde vücuttaki seviyesinin değişiklik göstermesi gebe ve fetüs üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Östrojen ve insülin etkisi ile gebelik döneminde bakır seviyesi artmaktadır. Tanımlayıcı ve analitik tipte yapılan bu araştırma 10.09.2018-10.09.2019 Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini hastaneye doğum için başvuru yapan bütün gebeler örneklemini ise; mental ve işitsel problemi olmayan, en az 1 yıldır Karabük ilinde yaşayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 50 gebe oluşturmaktadır. İstatiksel analizler Normal dağılıma uygunluk yönünden Shapiro Wilk's, varyansların homojenliği yönünden ise Levene testi ile incelenmiştir. İki grup arası karşılaştırmalarda Mann Whitney U, ikiden fazla gruplar arası karşılaştırmalarda ise Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bakır düzeyleri ile sürekli değişkenler arasındaki korelasyon, Spearman Rank korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırmamıza katılan gebelerin kan bakır seviyesi 200,7 ± 43,3 μg/dl, hipertansiyon tanılı gebelerde bakır seviyesi 236,8 ± 5,63 μg/dl, gestasyonel diyabetli gebelerde 203,5 ± 46,92 μg/dl, sigara içen gebelerde 180,1 ± 0,30 μg/dl ve sigara dumanına maruz kalan gebelerde 192,8 ± 39,40 μg/dl bulunmuştur. Araştırmada maternal kanda bakır seviyesinin yaş (p=0,580), hipertansiyon (p=0,118), gestasyonel diyabet (p=0,976), sigara içme (p=0,232), sigara dumanına maruz kalma (p=0,252), il merkezinde oturma (p=0,227), anayola yakın oturma (p=0,276) değişkenleri arasında anlamlı farklılık göstermemektedir. Bu araştırmada üçüncü trimesterde olan gebelerin kan bakır seviyesinin yükseldiği, Hipertansiyon tanılı gebelerin bakır seviyesinin arttığı, sigara içen ve xiii sigara dumanına maruz kalan gebelerde kan bakır seviyesinin azaldığı saptanmış olmasına rağmen anlamlı farklılıklar görülmemiştir. Bu durum örneklem sayısının az olması ile ilişkilendirilmiştir. Araştırma bulguları örneklem sayısı arttırıldığı takdirde anlamlı farklılıklar saptama yönündedir.
Özet (Çeviri)
Heavy metals cause environmental pollution and toxicity in the living body. Changes in the level of the trace element copper in the body during pregnancy may have negative effects on the pregnant and fetus. Copper level increases during pregnancy with the effect of estrogen and insulin. This descriptive and analytical study was carried out on 10.09.2018-10.09.2019 Karabük Training and Research Hospital. The population of the study is the sample of all pregnant women who applied to the hospital for birth; It constitutes 50 pregnant women who do not have mental and auditory problems, have lived in Karabük for at least 1 year and agree to participate in the study. Statistical analyzes were examined by Shapiro Wilk's test in terms of conformity to normal distribution and Levene's test in terms of homogeneity of variances. Mann Whitney U test was used for comparisons between two groups, and Kruskal Wallis test was used for comparisons between more than two groups. The correlation between copper levels and continuous variables was examined by Spearman Rank correlation analysis. The blood copper level of pregnant women participating in our study was 200.7 ± 43.3 μg/dl, the copper level was 236.8 ± 5.63 μg/dl in pregnant women diagnosed with hypertension, 203.5 ± 46.92 μg/dl in pregnant women with gestational diabetes, 180.1 ± 0.30 μg/dl in pregnant smokers and smoking. It was found to be 192.8 ± 39.40 μg/dl in pregnant women exposed to smoke. In the study, the level of copper in maternal blood was determined by age (p = 0.580), hypertension (p = 0.118), gestational diabetes (p = 0.976), smoking (p = 0.232), exposure to cigarette smoke (p = 0.252), sitting in the city center (p = 0.118). = 0.227) and sitting close to the main road (p = 0.276) did not show a significant difference between variables.