Retrograt intrarenal taş cerrahisi yapılan hastalarda taş boyutunun santimetre ve santimetre küp cinsinden ölçülmesinin operasyon ve hasta üzerine etkileri
The effects of measuring the size of the stone dimension in centimeters and centimeters cube in patients with retrograde intrarenal surgery on operation and patient
  1. Tez No: 536570
  2. Yazar: BATUHAN ERGANİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KOZACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek taşı, RİRC, taşsızlık oranı, taş volümü, Kidney stone, RIRS, stone free rate, stone volume
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Böbrek taşı nedeniyle RİRC yapılan hastalarda, taşın hacmini hesaplayıp bu durumun tek düzlemde ölçümleri alınarak RİRC yapılmış hastaların sonuçlarıyla kıyaslayarak operasyon ve hasta üzerine etkilerini araştırmayı ve yapılan hacim hesaplamalarına göre RİRC operasyonu için cm3 cinsinden bir sınır değeri bulmayı ve bu sınır değerine göre taşsızlık öngörüsünde bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde çalışma kriterlerini karşılayıp RİRC uygulanan 184 hastanın verileri retrospektif olarak toplandı. Hastaların preoperatif BT'leriyle opere edilen taşların boyutları hacim olarak hesaplandı. Postoperatif taşsızlık durumlarıyla bu durumu etkileyen parametreler ve komplikasyonlar istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Preoperatif ve peroperatif demografik verilerin değerlendirilmesi sonucunda yaş, cinsiyet, taşın HU'i, hastanede kalış süresi, sekonder RİRC, renal ünitteki farklılık, taşın tarafı ve opasitesi, ek üreter taşı ve hidronefroz varlığı, preoperatif DJS varlığıyla taşsızlık oranı arasında anlamlılık saptanmadı. RİRC sonrası taşsızlık oranını anlamlı etkileyen parametreler olarak postoperatif rezidüel taşlara ek girişim varlığı, taşın sayısı, taşın cm2 ve cm3 cinsinden boyutu ve operasyon süresi bulundu. ROC analizi sonucunda; taş sayısı için 1; taşın cm3 cinsinden boyutu için 1,54; operasyon süresi için 55 dk eşik değer olarak bulunmuş olup bu değerlerin üzerinde taşsızlık oranının anlamlı derecede düştüğü saptanmıştır. Multiple Logistic Regression modeline göre taşın volümünün ve operasyon süresinin eşik değerleri baz alınarak taşsızlık durumunu anlamlı şekilde öngörmek mümkündür. Naive Bayes Classification modeline göre taşsızlığı tahmin gücü en yüksek olarak saptayan parametreler postoperatif rezidüel taşlara ek girişim gerekliliği ve taş volümü olarak bulunmuştur. Taşsızlığın sağlandığı ve sağlanamadığı gruplar arasında Modifiye Clavien komplikasyon sınıflamasına göre her iki grup arasında anlamlılık saptanmadı. Sonuç: Bulgularımıza göre taşın volümünün hesaplanarak daha doğru endikasyonun belirlenebileceğini düşünmekteyiz. Volüm hesaplamasıyla 1,54 cm3 üzerindeki taşlarda RİRC başarısı azalmaktadır. Bu değerin üzerindeki taşlarda PNL gibi farklı bir yöntemin daha ön planda tutulması gerektiği düşüncesindeyiz. Sonuçlarımızın başka çalışmalarla desteklenerek taş cerrahisinde yeni bir milat olacağı ve kılavuzlara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Patients who underwent RIRS due to kidney stones, to calculate volume of the stone and to take measurements in a single plane and compare the results with the results of RIRS patients to investigate the effects on operation and patient, according to the volume calculations made to find a limit value of volume in cm3 for RIRS operation and we aimed to predict the stone-free status according to this limit value. Materials and Methods: Data of 184 patients who met the study criteria and underwent RIRS were collected retrospectively. The dimensions of the stones of the patients who underwent surgery with preoperative CT was calculated as volume. Affecting this situation parameters and postoperative complications with stone-free status were analyzed statistically. Results: Evaluation of preoperative and peroperative demographic data; age, gender, HU of the stone, duration of hospitalization, secondary RIRS, renal distinction, stone side and opacity, presence of additional ureteric stone and hydronephrosis, pre-operative DJS presence there was no significant difference between these situations and stone-free rate. Postoperative residual stones, presence of additional interventions, number of stones, size of stones in cm2 and cm3 and duration of operation were found as significant parameters affecting stone-free rate after RIRS. As a result of ROC analysis; 1 for the number of stones; 1.54 for the size of the stone in cm3; 55 min for the duration of operation were found as threshold and it was found that the stone-free rate dropped significantly over these values. According to the Multiple Logistic Regression model, it is possible to predict the stone-free condition significantly based on the threshold values of the volume of the stone and the operation duration. According to the Naive Bayes Classification model the parameters that determine the highest predictive power of stone free status were found to be for postoperative residual stones the necessity of additional intervention and stone volume. According to Modifiye Clavien complication classification between two groups (no stone/residue+) no significant difference was found. Conclusion: We believe that the more accurate indications can be determined by calculating the volume of stone according to our findings. With the calculation of the volume, the RIRS success is reduced in the stones over 1.54 cm3. We think that this value should be kept on the foreground of a different method like PNL in the above stones. We believe that our results will be supported by other studies and will be a new milestone in stone surgery and will light guidelines.