Ferulik asitin periferik analjezik etkisi ve olası mekanizmaları
Peripheral analgesic effect and possible mechanisms of ferulic acid
- Tez No: 536580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN BEKTAŞ TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ferulik asit, Nitrik oksit, Guanilat siklaz, KATP kanalları, Ağrı, Ferulic acid, Nitric oxide, Guanylate cyclase, KATP channels, Pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ferulik asit sınırlı sayıda çalışma ile analjezik etkisi ve etki mekanizması gösterilmiş biyoaktif bir fenoliktir. Tez çalışmasında ferulik asitin periferal analjezik etkinliğinin farelerde %0,6 asetik asit, i.p., injeksiyonu ile indüklenen kıvranma testinde değerlendirilmesi ve bu etkinlikte NO/sGMP/PKG/KATP yolağının rolünün araştırılması amaçlandı. Bu amaçla ferulik asitin 20, 40, 80 ve 160 mg/kg (p.o.) dozlarda oluşturduğu analjezik etki belirlendikten sonra etki mekanizmasının aydınlatılması için etkili bulunan dozda uygulanan ferulik asit öncesi ayrı ayrı, NO prekürsörü 100 mg/kg L-arjinin (i.p.), nitrik oksit sentaz inhibitörü 30 mg/kg L-NAME (i.p.), guanilat siklaz inhibitörü 20 mg/kg metilen mavisi (i.p.) ve KATP kanal blokörü 10 mg/kg glibenklamid (i.p.) kullanıldı. Kıvranma sayısındaki azalma analjezik aktivite olarak değerlendirildi. 40, 80 ve 160 mg/kg dozlarda ferulik asitin kıvranma sayılarını anlamlı olarak azalttığı gözlendi. 80 mg/kg ferulik asit ve 100 mg/kg asetil salisilik asitin birbirine yakın seviyelerde etkinlik gösterdiği belirlendi. 80 mg/kg ferulik asitin neden olduğu kıvranma sayısındaki azalmayı; L-arjinin ve metilen mavisi göreceli olarak geri çevirirken, L-NAME geri çevirememiştir. Glibenklamid ön-uygulaması ise ferulik asit ile indüklenen bu azalmayı anlamlı bir şekide önlemiştir. Çalışma bulguları ferulik asitin periferal analjezik etkinliğe sahip olduğunu ve bu etkinliğe sGMP'nin kısmen fakat KATP kanalları aktivasyonunun primer olarak aracılık ettiğini göstermektedir. Sonuç olarak, ferulik asitin ağrı tedavisinde tek başına veya yardımcı ilaç olarak güvenle kullanılabilecek bir ajan olabileceğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Ferulic acid is a bioactive phenolic with a limited number of studies showing the analgesic effect and mechanism of action. The aim of this study was to evaluate the peripheral analgesic efficacy of ferulic acid in the mice with writhing test induced by injection of 0,6% acetic acid, i.p., and to investigate the role of the NO/cGMP/PKG/KATP pathway in this activity. For this purpose, after the determination of the analgesic effect of ferulic acid in 20, 40, 80 and 160 mg/kg (p.o.) doses, NO precursor 100 mg/kg L-arginine (i.p.), nitric oxide synthase inhibitor 30 mg/kg L-NAME (i.p.), guanylate cyclase inhibitor 20 mg/kg methylene blue (i.p.) and KATP channel blocker 10 mg/kg glibenclamide (i.p.) was used separately before the ferulic acid applied at the dose effective for clarifying the mechanism of action. Reduction in the number of writhes was evaluated as analgesic activity. At the 40, 80 and 160 mg/kg doses, ferulic acid significantly decreased writhing numbers. It was determined that 80 mg/kg ferulic acid and 100 mg/kg acetyl salicylic acid had similar activity at close levels. Reduction in the number of writhes caused by ferulic acid at 80 mg/kg; while L-arginine and methylene blue were relatively reversed, L-NAME could not reverse. Glibenclamide pre-treatment significantly inhibited this reduction induced by ferulic acid. The results of the study indicate that ferulic acid has peripheral analgesic activity and this activity is mediated partially by sGMP but primarily by activation of KATP channels. In conclusion, it is possible to say that ferulic acid can be an effective agent for the treatment of pain alone or as an adjuvant.