Sütotu (ryegrass-lolium multiflorum lam.) ve yonca (alfalfa-medicago sativa L.)'nın besin madde içerikleri ve sindirilebilirliklerinin karşılaştırılması
Comparison of animal feeding method and relevant feeding ryegrass(lolium multiflorum lam.) and animal plant alfalfa(medicago sativa l.)
  1. Tez No: 536729
  2. Yazar: ARİF VOLKAN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAŞALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ryegrass, ot verimi, besin maddeleri, sindirilebilirlik, Ryegrass, Herbage Yield, Nutrients, Digestibility
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çankırı ve Çorum İllerinde buğdaygil tek yıllık kaba yemlerden İtalyan Çimi ekimi gerçekleştirilerek bitkinin verim özellikleri denenmiştir. Araştırmamızda İtalyan Çiminin kuru madde değeri, ham kül değeri, ham proteini, ham yağı, ADF içeriği, NDF içeriği, enerji değeri, in vitro KM sindirilebilirliği araştırılarak aynı zamanda bu değerlerin aynısı hayvan beslemede önemli bir yeri olan yonca bitkisi ile karşılaştırılarak yonca bitkisine ikame olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yonca bitkisi ile karşılaştırılmasının yanısıra; verimi yüksek ve besin içeriği yüksek, hayvan besleme için hazırlanan rasyon maliyetini düşürebilecek bir yem olup olmadığı da araştırılıp değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, İtalyan Çimi' nin yonca ya ikame olarak kullanılabileceği, iyi bir bitki bakımı ve gübreleme sonucunda yüksek verim elde edilebileceği, yüksek besin içeriği sebebiyle hazırlanan rasyonda maliyeti düşürebileceği yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Çankırı and Çorum provinces, the yield characteristics of the plant have been tried by planting the Italian Grass from single annual roughage of wheat. In this study, dry matter value, raw ash value, crude protein, crude oil, ADF content, NDF content, energy value, in vitro KM digestibility were investigated. availability was investigated. In addition to comparison with alfalfa plant; It is also investigated and evaluated whether there is a feed with high yield and high nutritional content, which can reduce the cost of ration for animal feeding. As a result, it has been determined that Italian Grass can be used as alfalfa substitution, high yield can be obtained as a result of good plant care and fertilization and it can reduce the cost in the ration because of its high nutrient content