Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin genel değerlendirilmesi
A survey study on dairy cattle farms in Giresun province
- Tez No: 154751
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, Giresun. ırk, barınak, verim, hastalık, Giresun province, farm, dairy cattle, feeding, structure of farm, disease. in
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET GİRESUN YÖRESİNDEKİ SÜT SIĞIRI İŞLETMELERİNİN GENEL DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet TUGAY Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Ana Bilim Dalı Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Galip BAKIR Ocak 2004, 90 Sayfa Bu çalışmada Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin genel değerlendirilmesi amacıyla il merkezinde ve 8 ilçesinde 373 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerdeki sığır sayısı 1 ile 196 arasında olup ortalama 7.98'dir. İşletme başına ortalama sığır dağılımı 3.23 inek, 1.21 düve, 1.78 dana, 0.54 buzağı, 1.22 boğa olup ve bunların %23.6'sı yerli, %71.1'i melez ve %5.3'ü kültür ırkından oluşmaktadır. İşletmecilerin %54'nün ilkokul, %19.3 tahsili yok, %17.4 orta ve %9 lise tahsile sahip oldukları ve %63'ü 16-30 yıl, %21.2'si 31-45 yıl %13.7'si 15 yıl ve daha az ve 2. 1 'i 46 yıldan daha fazla süre işletmecilik yaptıkları bulunmuştur Barınakların %35.7'si müstakil, %62.2'si ev altı, %2.1'i ise ev altı- müstakildir. Barınak malzemesi olarak işletmelerin %62.3'ü taş. %27.9'unda ise briket kullandığı, barınak tabanının %47.5 beton, %42.4'ü tahtadan oluştuğu, işletmelerin sadece %49.3'ünde durak bulunduğu tespit edilmiştir. Barınaklarda altlık olarak gazel, talaş, gazel ve fındık patos artığı, talaş, saman ve kuru gübre kullanılmaktadır. İşletmelerde kesif yem olarak genellikle fabrika yemi, kaba yem olarak çayırotu, kuru mısır otu, saman, yonca, fiğ, korunga, silaj ve çavdar kullanılmaktadır. İşletmeciler ineklerin kızgınlığını %10.5'i böğürmeden, %35.1'i ineklerin başka ineklere atlamasından, %53.9'u çara akıntısından anladıkları. %39.'ü inekleri ne zaman kızgınlığa gelirse, %7.8'i 45 gün sonra, %52.8'i ise 2 ay sonra ve düveleri ise%42.8'i 12 aylıkken, %13.3'ü 1 5 aylıkken %2 1.5'i 18 aylıkken tohumlatmaktadır. İşletmeler buzağıları %47'5 2 ay ve daha az. %41 3-4 ay ve %1 1.5*i 4.5 ay ve daha sonra sütten kestikleri tespit edilmiştir. Sağmal sığır başına işletmelerin %1.3'ü 2.5 kg, %48'i 3-4.5 kg, %42.9'u 5-7 kg, %5.1'i 7.5-9, %2.7'si ise 10 kg ve daha fazla süt elde ettikleri tespit edilmiştir. İşletmelerde güç doğum %22.5, ayak ve tırnak problemleri %I2.9, mastitis %23.6, yavru atma %8.3 olup. işletmelerin %90.9'unun düzenli veterinerlik hizmeti almadığı ve %99.2'sinde koruyucu aşılama yaptırmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SURVEY STUDY ON DAIRY CATTLE FARMS IN GIRESUN PROVINCE TUGAY, Ahmet Msc, Animal Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Galip BAKIR January 2004, 90 Page In this study, a survey study was conducted in 373 farms in Center Giresun and in its 8 sub-provinces for the purpose of making a general evaluation on the dairy cattle farms. The number of the cattle in the farms ranged from 1 to 1 96 and average 7.98. Farm of cattle distribution was as follows: 3.23 cow, 1.21 heifer, 1.78 calf, 1.22 bull. 23.6% of these were of native breeds, 71.1% cross breeds and 5.3% were import breeds. It was determined that 54% of the farms owners were primary school, 17.4% secondary school, 9% high school graduates and 19.3% did not go to school. 63% of the farms owners had been running their farms for 1 6-30 years, 2 1.2% for 3 1-45 years, 13.7% for 15 years or less and 2.1% for more than 46 years. 35.7% of the barns were separate, 62.2% were under the house and 2.1% were separate and under the house. 62.3% used stone and 27.9% used briquette for the construction material of stables, 42.4% of the barns floor was concrete. 42.4% was wooden and 49.3% of them had stalls. Farms used gazelle, wood shavings, nuts pathos residue, hay and dry manure for the floor. The concentrate feed grain used in the farms was generally purchased from feed factories. Dry grass, herbs, dry corn hay, hay, alfalfa, cloverleaf, silage, rye were used as roughage. 10.5% of the farmers consider the bellowing of animals, 35.1% consider jumping and 53.9% mucus discharge as heat sing. 39% of the farmers stated that they inseminate their cows when they are in heat, 7.8% inseminate them after 45 days, 52.8% inseminate them after two months. As for the heifers, 42.8% of farms owners inseminate the heifers when they are 12 months old. 13.3% inseminate them when they are 15 months old. 21.5% inseminate them when the heifers are 18 months old. It was also found that calves weaned at 2 months of age or earlier 47.5% of the enterprises. In 1 1.5% of the farms this happened at 4.5 months or later. It was determined that 1.3% of the owners of the farms obtained 2.5 kg milk per milk cow, 48% obtained 3-4.5 kg milk per cow; 42.9% obtained 5-7 kg milk per cow and 2.7% obtained 1 0 kg or more per cow. 22.5% of the farms experienced dystocia; 12.9% experienced foot and nails problems; 23.6% experienced mastitis; 8.3% experienced abortion; and it was detected that 90.9% of these enterprises did not receive veterinary service and 99.2% did not utilized preventive vaccination.