Sistemik lupus eritematozuslu hastalarda serumda gelişmiş glikasyon ürünlerinin çözünür reseptörü (SRAGE) seviyesi
Soluble receptor level of advanced glycation products in serum in patients with systemic lupus erythematosus
- Tez No: 536738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE YILDIRIM ÇETİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT İSPİROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: SLE (Sistemik Lupus Eritematozus), sRAGE (Serumda Gelişmiş Glikasyon Ürünlerinin Çözünür Reseptörü), SLE (Systemic Lupus Erythematosus), sRAGE (Soluble Receptor of Advanced Glycation Products in Serum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Sistemik Lupus Eritematozuslu Hastalarda Serumda Gelişmiş Glikasyon Ürünlerinin Çözünür Reseptörü (SRAGE) Seviyesi Giriş: Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) nükleer otoantijenlere karşı antikor oluşumu ile giden otoimmün bir hastalıktır. Etyopatogenezde birçok molekül rol oynamaktadır. Bu nedenle hastalığın patogenezi karmaşıktır ve açık değildir. Bu çalışmamızda, sRAGE düzeyleri ile hastalık özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığını değerlendirmek için SLE'li hastalar ve kontrol grubunda plazma sRAGE düzeylerini araştırmayı planladık. Yöntem: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji polikliniğinde takip edilen 18 SLE'li hasta ve SLE'li olmayan 21 kontrol hastası çalışmaya alındı. Hastaların yaş, cins, hastalık süresi gibi sosyo-demografik özellikler ve klinik özellikleri kaydedildi. Sonuçlar: SLE'li hastalar ve kontrol gruplarının demografik, klinik ve laboratuvar özellikleri çalışıldı. Çalışmamıza 18 SLE hastası (E/K: 1/17) ve kontrol grubu olarak 21 hasta (E/K: 2/19) alındı. SLE'li hastalarda ortalama plazma sRAGE düzeyi sağlıklı kontrol hastalarına kıyasla düşük saptandı fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. (p=0,966). Çalışmamızda SLE'li hastalarda SLEDAI ile sRAGE düzeyleri arasında pozitif korelasyon tespit edildi (r=0,628, p=0,005), aynı zamanda aktif hastalık ile pozitif korelasyon tespit edildi (r=0,695, p=0,001). Polifarmasi alan, monoterapi alan ve sağlıklı kontrol grubu arasında plazma sRAGE düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0,581,p=0,617). Plazma sRAGE düzeyi ve SLE'nin klinik bulgularından malar raş arasında pozitif korelasyon tespit ettik (r=0,49, p=0,03). Tartışma: Çalışmamızda SLE'li hastalarda plazma sRAGE düzeyinin sağlıklı kontrollerden daha düşük olduğunu, fakat aktif SLE'li hastalardaki plazma sRAGE düzeyinin inaktif SLE'li hastalardaki plazma sRAGE düzeyinden daha yüksek olduğunu belirledik. SLE hastalarındaki azalmış sRAGE düzeylerin, bu çözünür reseptörün tüketimi ile açıklanabileceğini öngördük. sRAGE ‐ ligand komplekslerinin kandan dalak ve / veya karaciğer yoluyla elimine edildiği öne sürülmüştür. SLE hastalarındaki sRAGE düzeylerinin alternatif splicing ( uçbirleştirme ) ve proteinazlarla ayarlanması da mümkündür ve gelecekteki araştırmalarda bu olasılığın netleştirilmesi gerekmektedir. Çalışmamız, SLE'li hastalarda kan sRAGE seviyelerinin sağlıklı kontrollerden daha yüksek olduğu başka bir çalışmadan farklılık göstermekteydi. Sessiz SLE'liler ile karşılaştırıldığında kan sRAGE seviyelerinin aktif hastalık sırasında anlamlı şekilde arttığını gösteren bahsedilen çalışma ile benzer sonuçlar ortaya koydu. sRAGE seviyelerinin farklı bulunmasının nedeni hastaların ilaç kullanımı ve hasta sayısının azlığı ile açıklanabilmektedir. Çalışmamızda ve benzer başka bir çalışmada SRAGE düzeyleri ile yaş veya hastalık süresi arasında bir ilişki saptanmadı. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda serum sRAGE'nin artabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Serum sRAGE'nin tip 2 diyabetli hastalarda nefropatinin ciddiyeti ile ilişkili olabileceği belirtilmektedir. SLE tedavi süresinin sRAGE düzeyine etkili olabileceği söylenmiştir. Yapılan başka bir çalışmada ANA negatif olan SLE hastalarının ANA pozitif hastalarla karşılaştırılabilir sRAGE seviyesine sahip oldukları bildirilmiştir. sRAGE'nin lökosit göçünün potansiyel bir inhibitörü olarak işlev gördüğü ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Soluble Receptor Level of Advanced Glycation Products in Serum in Patients with Systemic Lupus Erythematosus Backgraund: Systemic Lupus Erythematosus (SLE) is an autoimmune disease leading to antibody formation against nuclear autoantigens. Many molecules play a role in etiopathogenesis. The pathogenesis of the disease is therefore complex and unclear. In this study, we planned to investigate plasma sRAGE levels in patients with SLE and control group to evaluate whether there is a relationship between sRAGE levels and disease characteristics. Methods: In in our study, we investigated 18 patients with SLE and 21 kontrol groups who are treated in Kahramanmaraş Sütçü İmam University Rhomatology Polyclinic. Socio-demographic characteristics and clinical features of the patients such as age, sex, duration of disease were recorded. Results: Demoghraphic, clinical and laboratory features of SLE patients and control groups were studied. The study included 18 patients with SLE (M / F: 1/17) and 21 patients (M / F: 2/19) as control group. The mean plasma sRAGE level in patients with SLE was lower than in healthy controls but not statistically significant (p = 0.966). In our study, a positive correlation was found between SLEDAI and sRAGE levels in patients with SLE (r = 0.628, p = 0.005), and a positive correlation was found with active disease (r = 0.695, p = 0.001). There was no statistically significant difference in plasma sRAGE levels between polypharmacy, monotherapy area and healthy control group (p = 0.581, p = 0.617). We found a positive correlation between the plasma sRAGE level and malar rush from the clinical findings of SLE (r = 0.49, p = 0.03). Conclusions: In our study, we determined that plasma sRAGE levels in patients with SLE were lower than healthy controls, but plasma sRAGE levels in patients with active SLE were higher than plasma sRAGE levels in patients with inactive SLE. We predicted that decreased sRAGE levels in patients with SLE may be explained by the consumption of this soluble receptor. sRAGE - ligand complexes were eliminated from the blood by spleen and / or liver. It is also possible to adjust sRAGE levels in SLE patients with alternative splicing and proteinases, and this prospect must be clarified in future research. Our study differed from another study in which blood sRAGE levels were higher than healthy controls in patients with SLE. Compared with silent SLE, blood results showed similar results with sRAGE levels in active disease. The reason why sRAGE levels are different can be explained by the patients' drug use and the low number of patients. In our study and in a similar study, no correlation was found between SRAGE levels and age or disease duration. There are studies showing that serum sRAGE may increase in patients with renal disfunction. Another study reported that serum sRAGE may be associated with the severity of nephropathy in patients with type 2 diabetes. It has been suggested that the duration of SLE treatment may also be effective in sRAGE level. In one study, SLE patients with ANA were reported to have comparable sRAGE levels to ANA positive patients. sRAGE has been suggested to function as a potential inhibitor of leukocyte migration.