İstanbul'da ev işinde çalışan Filipinli kadın işçilerin yaşam kalitesi ve iş koşullarının belirlenmesi
Assessing work and health conditions of filipino domestic workers in İstanbul
  1. Tez No: 536782
  2. Yazar: DATU ABDULSHATTAR II ZAILON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE MANDIRACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Filipinli Kadinlar, İstanbul, SF-26, Yaşam Kalitesi, Ev İşinde Çalişan Kadın, SF36, Filipina, Women, İstanbul, Quality of Life, Domestic Worker, SF36
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: İstanbul'da ev işlerinde çalışan Filipinli kadınların yaşam kalitesini ve çalışma yaşamına ilişkin sorunlarının yaşam kalitesine etkisini belirlemek. Gereç ve yöntem: Kesitsel bir araştırma planlanıp yürütülmüştür. Türkiye'de bulunan Filipinlilerin“Filipino Community Turkey”isimli örgütün kayıtlarına göre İstanbul'da Filipinli ev işlerinde çalışan kadınlar, yaklaşık 1200 civarındadır. İstanbul'da yaşayan 1200 Filipinli ev işlerinde çalışan kadın evren kabul edilerek, bilinmeyen prevalans (%50) ve desen etkisi 1, %5 hata payı ile minumum görüşülmesi gereken kişi sayısı EPI Info ile 292 olarak hesaplanmıştır. Bu kadınların izin günlerinde toplantılarında bir araya geldiklerinde yüz yüze görüşülerek 2 bölümden oluşan anket formu doldurulmuştur. Bağımlı değişken yaşam kalitesini belirlemek üzere SF36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Bağımsız değişkenleri belirlemek (sosyodemografik özellikler, çalışma koşulları, istismar maruziyetini ve gelecek planları) için literatürden faydalanılarak 20 soruluk bir anket oluşturulmuştur. Filipinli kadınların yaşam kalitesi puanı ile demografik özellikleri ve çalışma koşulları ilişkisi t- testi ve ANOVA analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Kadınların SF36 alt ölçeklerden aldıkları puanlar; fiziksel sağlık; 60.19±27.65, fiziksel rol kısıtlılıkları: 54.71±38.00, ağrı: 68.85±20.54, genel sağlık:65.70±17.00, canlılık:56.11±15.36, sosyal fonksiyonlar: 62.24±17.97, emosyonel rol kısıtlama: 57.76±40.94, mental sağlığı:58.60±20.50, canlılık: 56.11±15.36 olarak hesaplanmıştır. Yaş grubu, eğitim durumu, medeni hal, çalışma süresi, ev işçisi olarak çalışma sebebi gibi değişkenler fiziksel rol kısıtlılığı, canlılık, duygusal sorunlara bağlı rol kısıtlılığı, ruh sağlığı ve genel sağlık durumu gibi SF-36 alt ölçek puanlarını etkilediği anlaşılmıştır. Çalışma koşulları ve işlerinin doğası, verilen işin miktarı, işverenle yaşamak, özel oda, maaş miktarı fiziksel rol kısıtlılığı, canlılık, ruh sağlığı, genel sağlık durumu ve ağrı durumu alanlarını etkilemektedir. Beslenme, sağlık sigortası, giyim, eğitim ve kişisel hijyen malzemeleri gibi ihtiyaçların karşılanmaması fiziksel rol kısıtlılığı, canlılık, duygu durumu ve ruh sağlığı, fiziksel durum ve ağrı durumu alanlarını etkilemektedir. Uzun çalışma saatleri, tatil yapamama, iş kontratlarının sözlü yapılması ve işverenlerin tutumu duygusal sorunlar bağlı rol kısıtlılığı, ruh sağlığı ve ağrı durumu alanlarında farklılıklara sebep olmaktadır. Maaş kısıtlanması, hastayken çalıştırılma ve maaşın geç ödenmesi gibi ekonomik sömürülere uğrama ve yaşanan sömürüleri paylaşmama hali fiziksel rol kısıtlılığı, ruh sağlığı, beden sağlığı ve ağrı durumu alanlarını etkilemektedir Sonuç: İstanbul'da yaşayan Filipinli ev işçisi kadınların yaşam kalitesini, sosyodemografik özelliklerinin ve çalışma koşullarının, istismar maruziyetlerinin yaşam kalitelerini etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Material and method: This research was planned and carried out to be cross-sectional. According to data by Filipino Community Turkey, the number of Filipino female domestic workers in Istanbul is around 1200. Upon this data set, the number of interviewees was determined to be 292 by taking into consideration the unknown prevalance (50%), pattern effect 1 and 5% error margin. A two-part questionnaire was filled out through face-to-face interviews during the leave days of the workers. In order to specify the dependent variable, quality of life, SF36 quality of life scale was used. In order to determine the independent variables such as sociodemographic factors, work conditions, abuse and future plans, a questionnaire with 20 questions was formed by using the existing literature. The relationship between the life quality of Filipino women, their demographic characteristics and work conditions was evaluated with t-test and ANOVA analysis. Findings: The SF36 scores of interviewees are the following: Physical health; 60.19±27.65, physical role functioning; 54.71±38.00, bodily pain; 68.85±20.54, general health perceptions; 65.70±17.00, vitality; 56.11±15.36, social role functioning; 62.24±17.97, emotional role functioning; 57.76±40.94, mental health; 58.60±20.50. It was understood that age, education levels, marital status, work hours, the reason for working as a domestic worker have effect the SF36 subsectors such as physical role functioning, vitality, emotional role functioning, mental health and general health perception. Work conditions and the nature of the work, the amount of responsibilities, living inhouse, private room, amount of compensation have effects on physical role functioning, vitality, mental health, general health perception and bodily pain. Whether nutrition, health insurance, clothing, education, and hygiene needs are met effects subscales such as physical role functioning, vitality, emotional role functioning, mental health, physical functioning and bodily pain. Long work hours, lack of leaves, verbal work contracts and the attitude of employers effect emotional role functioning, mental health and bodily pain. Being subjected to economical abuse such as cutting off wages, being forced to work while sick and late wages effect physical role functioning, mental health, physical functioning and bodily pain subscales. Findings: Quality of life scores were found to be low in the areas of role limitations due to physical functions (RP, 54,71), Viability (VT, 56,11), Role limitations due to Emotional problems (RE, 57,76) and Mental health (MH, 58,60). Conclusion: It has been observed that the quality of life for female Filipino domestic workers are effected by sociodemographic characteristics, work conditions and abuse.