Tüketici gözüyle moda reklamlarının analizi
Analysis of fashion advertisements through consumers' view
- Tez No: 536869
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN EBREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Clothing Industry, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Moda, Moda Fotoğrafı, Moda Reklamı, Advertisement, Fashion, Fashion Photography, Fashion Advertisement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tarihsel süreç içerisinde ekonomik, teknolojik ve kültürel gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ürün çeşitliliği ve dolayısıyla birbirine benzer ürünlerin olması söz konusudur. Moda, bir taraftan ekonomik, sosyal ve kültürel birtakım değerlerle birlikte iç içe olduğundan diğer taraftan da geçici olmasından dolayı yeni stratejilerin geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu stratejilerden en önemlisi ise günümüz koşullarında her gün önemi artan reklamlardır. Üreticilerin ürünlerinin farklılığını ortaya koyması, pazar rekabetinde öne geçme isteği ve tüketici gözünde olumlu bir imaj yaratma çabası onları reklamcılık sektörüne yönlendirmektedir. Bu arayışlar, moda, marka ve reklam ilişkisini ortaya çıkarmıştır. Reklamın, bireyleri bilgilendirerek tüketicide olumlu tutumlar oluşturma özelliği, hedef kitle üzerinde belirli bir etki yaratmayı ve hedef kitlenin düşüncelerini, alışkanlıklarını etkilemeyi amaçlamaktadır. Moda markaları tarafından oluşturulan reklamlarda da aynı amaçlar hedeflenmekte, moda reklamları tüketicilerin dikkatini çekmeye, reklamda yer alan ürün veya hizmete yönelik ilgi ve istek oluşturulmaya çalışmaktadır. Buradaki nihai hedef daima satın alma davranışının ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra, moda reklamlarının tüketici gözüyle nasıl değerlendirildiği de reklam verenler tarafından merak edilmektedir. Bu çalışmada, moda tasarımcılarının yazılı ve görsel basın mecralarında vermiş olduğu reklamlardan örnekler alınarak, tüketici gözüyle bu reklamların nasıl değerlendirildiğini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda,“reklam tüketicilerin dikkatini çekiyor mu?”,“reklam tüketicide ilgi ve istek uyandırıyor mu?”,“tüketicilerin satın alma tercihlerini etkiliyor mu?”sorularına yanıt aranmaktadır. Tüketici gözüyle moda reklamlarının değerlendirilmesini amaçlayan bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden odak grup görüşmesi yönteminden yararlanılmış olup iki ayrı odak grup görüşmesi yapılmıştır. Ayrıca incelenen reklamları oluşturan moda tasarımcıları, moda fotoğrafçıları ve stylistler ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bu bilgiler ışığında odak grup görüşmesine katılan katılımcıların moda reklamlarına ilişkin görüşleri, yani reklam verenlerin de merak ettiği tüketicinin reklam hakkında ne düşündükleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda, tüketicilerin dikkatini çeken, tüketiciler üzerinde ilgi ve istek uyandıran reklamların satın alma tercihlerini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF FASHION ADVERTISEMENTS THROUGH CONSUMERS' VIEW As the product range widened with economic, technological and cultural developments over time, similar products have emerged as a result. Fashion is intertwined with economic, social and cultural values and yet, it is temporary, thereby necessitating new strategies to be developed. Most important of all is advertising, which bears more importance every day. Manufacturers are more drawn to the advertising industry than ever as they wish to present the distinct features of their products, get ahead in market competition and build a favorable image for consumers. These drivers have created a relationship between fashion, brand and advertising. The point of advertising that builds positive attitude in consumers by informing the individuals, aims to create a certain impact on and to affect the opinions and habits of the target audience. The advertisements created by fashion brands are the same in that they also aim to draw the consumers' attention and to raise a certain level of interest and desire in consumers towards the advertised product or service. Advertisers are also curious about how the fashion advertisements are viewed by the consumers. In this study, samples of advertisements placed by the fashion designers in printed and visual media are examined to define how the consumers view these advertisements. In line with this objective, this study aims to find answers to such questions as:“Does the advertisement attract the attention of the consumers?”;“Does the advertisement raise interest and desire in consumers?”;“Does the advertisement affect the consumers' purchasing preferences?”In this study that aims to evaluate the fashion advertisements from the point of view of the consumers, focus group discussion method was applied as one of the qualitative research methods and two separate focus group discussions were held. Additionally, fashion designers, fashion photographers and stylists behind the selected advertisements were interviewed. Under the light of the information gathered, the study attempted at defining the opinions of the consumers on the advertisements, which is also most intriguing to the advertisers. Results of the study have shown that advertisements that draw consumers' attention and that raise the interest and desire in consumers affect the purchasing preferences of the consumers.