Çin'in siyasal ve yönetsel yapısının incelenmesi
Examination of political and administrative structure of China
- Tez No: 536998
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin Halk Cumhuriyeti, Çin Komünist Partisi, Mao Zedong, Deng Xiaoping, Siyasi Sistem, Devlet, Yönetim, People's Republic of China, Chinese Communist Party, Mao Zedong, Deng Xiaoping, Political System, State, Governance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), 1 Ekim 1949 tarihinde Mao Zedong önderliğinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından bağımsızlığını kazanarak kurulmuştur. Sosyalist bir düzen inşa edilmesi için Çin'in toplumsal, ekonomik ve politik yaşamını köklü bir değişime uğratacak olan tartışmalı devrimler gerçekleştirilmiştir. Mao Zedong'un ölümünden sonra partiye dönen Deng Xiaoping'in ekonominin üretici güçlerini serbest bırakması ve desteklemesi, Çin'in kapılarını dış dünyaya açması ve yabancı yatırımcıların Çin'e çekilmesi, Çin'de yeni bir gelişim sürecini başlatmıştır. Bu inişli çıkışlı tarihsel süreçlerin sonucunda ÇKP'nin önderliğinde parti, devlet ve ordu güçlerinin tek elde toplandığı siyasi bir yapı ortaya çıkmıştır. Çin'de yaşanan söz konusu ekonomik değişimler siyasi yaşamı etkisi altına almış ve aynı zamanda katı ideolojik yaklaşımın yumuşamasına yol açmıştır. ÇKP, iktidar partisi olarak kendi meşruiyetini güçlendirmek amacıyla yeni sınıfların siyasete katılımını da kabul etmiştir. II Çalışmamızda“Günümüz Komünist Çin'inde siyasal ve yönetsel iktidara sadece elitler gelebilmektedir”hipotezi sınanmıştır. Parti kadrolarında ve devlet bürokrasisindeki teknotrat kökenli kişilerin sayısındaki artış ve onların ekonomik çıkarları politik düzeni etkisi altına almıştır. Çin'in siyasi yaşamında, işçilere ve köylülere biçilen siyasi rol ile reel siyasi durumun uyuşmadığı görülmüştür. Ekonomik reformların etkisiyle toplum içerisindeki sınıfsal ayrım derinleşmiş ve ÇKP'nin iktidar tekeline yönelik hoşnutsuzluklar artmıştır. Ekonomi dünyası ile politik güç arasındaki uzlaşı, partinin kendi ideolojik temelleriyle çelişerek ÇKP'nin meşruiyetini yitirmesine neden olmaktadır. Yapılan literatür taramaları sonucunda Türkiye'de Çin'in siyasal ve yönetsel yapısıyla ilgili yeteri seviyede akademik çalışmanın olmadığı görülmüştür. Bu çalışma ile Türkiye'deki Çin alan yazınına katkı sağlanması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The People's Republic of China (PRC) was established by the Chinese Communist Party (CCP) under the leadership of Mao Zedong on October 1, 1949. There have been controversial revolutions that will radically transform China's social, economic and political life to build a socialist regime. Deng Xiaoping, who returned to the party after Mao Zedong's death, launched and supported the economy's productive forces, China's opening of its doors to the outside world, and attracting foreign investors to China led to a new development process in China. As a result of these hectic (unstable) historical processes, Under the leadership of the CCP, a political structure has emerged in which party, state and army forces are gathered together. Economic changes in China have affected the political life and at the same time led to the softening of the strict ideological approach. In order to strengthen its legitimacy as a ruling party, the CCP also accepted the participation of new classes in politics. IV In our study, the hypothesis has been tested that“In the current Communist China, only elites can come to political and administrative power”. The increase in the number of people in the party cadre and in the state bureaucracy, and the economic interests of the people under the influence of political order. In the political life of China, it was seen that the political role attributed to the workers and peasants did not match the real political situation. With the impact of economic reforms, the class distinction in society has deepened and the discontent towards the monopoly of the CCP has increased. The reconciliation between the world of economy and political power causes the CCP to lose its legitimacy, in contradiction with the party's own ideological foundations. The results of the literature in Turkey on enough about the level of China's political and administrative structures has been shown to be an academic study. This study is believed to contribute to the literature in Turkey with China area.