Obez ve obez olmayan bireylerde prediabetin saptanmasında kullanılan testlerin karşılaşı
Comparison of tests used to detect obese and non-obese individuals with prediabetes
- Tez No: 537069
- Danışmanlar: PROF. DR. Leyla Didem KOZACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, glikozile albümin, obezite, prediyabet, Diabetes mellitus, glycated albumin, obesity, prediabetes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Diyabet morbidite ve mortalite nedeni olan komplikasyonlu bir hastalıktır, Diyabetde erken tanı önemlidir. Prediyabet, normalden yüksek, ancak diyabet tanısı koyduracak kadar yüksek olmayan, kan glukoz seviyelerini tanımlar. Son yıllarda, farklı glikozile proteinlerin (fruktozamin, glikozile albümin) prediyabetli bireyleri saptamada, HbA1c değerlerine üstünlükleri tartışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı obez olan/olmayan bireylerde glikozile albümin ve HbA1c değerlerinin prediyabet tanısında önemini değerlendirmektir. Çalışmaya Atatürk EAH Endrokrinoloji Kliniğine başvuran (01.06.2017- 01.10.2017) bireyler (n=126; 72 kadın, 54 erkek) katıldı. Gruplar (prediyabet, diyabetli ve insülin dirençli) vücut kütle indekslerine (VKİ) göre obez olan/olmayan olarak alt gruplara ayrıldı. Serum glikozile albümin düzeyi spektrofotometrik yöntem ile çalışıldı. HbA1c ölçümleri: Iyon exchange kromatografik HPLC yöntemiyle (Agilent 1100 Series), Abbott c8000 ve Roche Cobas 501 cihazları ile yapıldı. Diyabetli hastalarda glikozile albümin(GA) değerleri diğer 2 gruba göre anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p0.05). VKİ ile HbA1c değerleri arasında pozitif yönlü korelasyon (0.065), GA değerleri arasında negatif korelasyon (-0.129) saptandı. HbA1c değerinin ölçümünde kullanılan yöntemlerin karşılaştırılmasında uyum katsayıları Roche Cobas-Abbott için 0.826, Roche CobasHPLC için 0.916, Abbott- HPLC için 0.773 olarak saptandı. Prediyabet tanısında VKİ'nin HbA1c ve glikozile protein değerleri üzerine etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. HbA1c ölçümlerinde kullanılan yöntemler karşılaştırıldığında ROCHE Cobas cihazı ile elde edilen değerlerin altın standart HPLC testi uyumunun en iyi olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (DM) has morbidity and mortality risks. Prediabetes indicates high blood glucose levels that aren't high enough to diagnose as diabetes. Early diagnosis of DM is important in preventing complications. Superiority of other glycosylated proteins (glycated albumin (GA), fructosamine) over HbA1c have been discussed in prediabetes diagnosis. Obesity, a risk factor for diabetes, influences the diagnostic and follow-up tests for prediabetes. We aimed to assess the value of glycated albumin and HbA1c values in obese and non-obese individuals in prediabetes diagnosis. Individuals (126; 72 females, 54 males), admitted to the Endocrinology Clinic of AEAH (June 2017- June 2018), were included in this study. Groups (prediabetes, diabetes and insulin resistance) were sub-divided as obese and non-obese, according to their body mass index (BMI). GA levels were determined spectrophotometrically. HbA1c measurements were performed with (1) ion exchange chromatographic HPLC method (Agilent 1100 Series), (2) Abbott c8000 and (3) Roche Cobas 501 instruments. Glycated albumin levels in diabetic patients were significantly higher than other groups (p 0.05). There was positive correlation between BMI and HbA1c values (0.065) and negative correlation between BMI and glycated albumin values (-0.129). For HbA1c, the fit coefficients for Roche Cobas-Abbott, Roche Cobas-HPLC, and Abbott-HPLC were 0.826, 0.916 and 0.773, respectively. In evaluation of glycated protein results for diagnosis of prediabetes BMI should be considered. ROCHE Cobas instrument was found to have better concordance with the gold standard HPLC test, compared to the Abbott analyser for HbA1c analysis.