İkinci yeni şairleri ve güzel sanatlar
İkinci yeni poets and fine arts
  1. Tez No: 537156
  2. Yazar: FURKAN BAKIRCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Türk Dili ve Edebiyatı, Fine Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Yeni Şiiri, Modernizm, Güzel Sanatlar, Poetika, İkinci Yeni Poetry, Modernism, Fine Arts, Poetics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada, güzel sanatların İkinci Yeni şairlerinin hem poetik metinlerine hem de şiirlerine olan etkileri ele alınmıştır. İkinci Yeni şiiri, 1950 ve sonrasında edebiyatımızda etkili olmuş edebî bir harekettir. Bu harekete mensup şairler gelenekselle moderni, güncelle tarihiyi, bireyselle toplumsalı, gündelik konuşmayla imgesel bir söyleyişi bir arada vererek modern Türk şiiri içerisinde farklı bir duruş yakalamışlardır. Bu şairler özgün imgesel anlatımları, şaşırtıcı ve ironik söylemleri, tarih ve kültürle şekillenen bakış açılarıyla Türk edebiyatı içinde farklı bir konumda yer almışlardır. İkinci Yeni şairleri, sanatlarını geliştirmek adına şiiri diğer güzel sanatlarla birleştirme yoluna gitmişlerdir. Güzel sanatlar, bu şairlerin şiirlerinde rastlantı, esin ya da gündelik ilgiler nedeniyle ele alınmış birer olgu değildir. İkinci Yeni şairleri güzel sanatların diğer dallarını bilinçli bir şekilde takip ederken kendi dönemlerinin farklı sanat ögelerini şiirlerinde kullanmışlardır. İkinci Yeni şairleri şiire dair görüşlerini yansıtan ortak bir bildiri sunmamışlardır. Ayrıca onlar şiiri belli başlı kalıplar üzerine kurmaktan geri durmuşlardır. Ancak bu şairler şiiri güzel sanatlarla ilişkilendirerek poetik açıdan bir benzerlik göstermişlerdir. Her ne kadar bu şairlerin güzel sanatlarla ilgili düşünceleri ortak olmasa da bu sanat dallarına ait ögeler onların eserlerinde görülmektedir. Çalışmamızın amacını da bu çaba oluşturmaktadır. Elinizdeki çalışma, İkinci Yeni şairlerinin şiir ve güzel sanatlar hakkındaki değerlendirmelerinin incelendiği bölümlerden oluşmaktadır. Çalışmamızda, İkinci Yeni şairlerinin poetikalarını ve şiirlerini oluştururken güzel sanatlardan ne kadar, hangi seviyede beslendikleri ve ne çeşit bir ilişki kurdukları ortaya koymaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of fine arts on the poetic texts and poems of the İkinci Yeni poets were discussed. The İkinci Yeni poem is a literary movement that influenced our literature in the 1950s and after. The poets of this movement have traditionally taken a different stance in modern Turkish poetry by giving a combination of modern, updated history, individual social, everyday talk and an imaginative utterance. These poets took a different position in Turkish literature with their original imaginary narratives, their surprising and ironic rhetoric, and their views shaped by history and culture. In parallel to this, the İkinci Yeni Poets have gone to combine poetry with other fine arts in order to improve their art. Fine arts are not a phenomenon in the poetry of these poets because of coincidence, inspiration or everyday information. The İkinci Yeni poets consciously followed the other branches of fine arts and used different periods of art in their poetry. The İkinci Yeni Poets have not submitted a joint statement reflecting their views on poetry. Moreover, they have stopped from building on certain patterns of poetry. However, these poets relate poetry to fine arts and show a similarity in terms of poetics. Though these poets do not share common thoughts about fine arts, the pieces of these art branches are seen in their works. And this forms the aim of our study. The study in your hand is made up of chapters where the evaluations of poems and fine arts of the İkinci Yeni poets are examined. In our study, while creating the poetics and poems of the İkinci Yeni Poets, it was tried to reveal how much they were feed and what kind of relationship they got from the fine arts.