Gümüşhane E tipi açık ve kapalı ceza infaz kurumunda bulunan erkek hükümlülerin depresyon düzeyleri ve saldırgan davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between depression levels and attitude behavior of the provisions in the type of Gümüşhane E type open and close prison
- Tez No: 537164
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: depresyon, saldırganlık, depresyon ile saldırganlık ilişkisi, Beck Depresyon Ölçeği, Saldırganlık Ölçeği, depression, aggression, aggression with depression, Beck Depression Scale, Aggression Scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Negatif, olumsuz duyguların eşlik ettiği bir duygulanım bozukluğu hali olan depresyon, bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkarken insanın kendisini değersiz hissetmesi, elem, keder, umutsuzluk, yeme içme düzeninde bozulma, dikkat ve konsantrasyon eksikliği, fiziksel rahatsızlık ve intihar gibi bir çok olumsuzluğa yol açmaktadır. İnsanların psikolojisindeki ve ruhsal yapılarındaki bir bozulmayı işaret eden depresyon, bir çok değişkenle ilgili bir kavram olarak ele alınmaktadır. İnsanların başkalarına amaçlı bir şekilde zarar verme davranışı anlamına gelen saldırganlığın da depresyonla ilişkili bir kavram olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada mahkumların depresyon ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Gümüşhane Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olarak kalmakta olan 249 mahkumdan Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Saldırganlık Ölçeği ile veriler toplanarak Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22.0 Paket Programı'nda analiz edilmiştir. İstatiksel ölçümlerde ortalama ve standart sapma hesaplamaları yapılarak frekans, yüzde ve varyans analizleri, t testi ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerde mahkumların depresyon puanları orta düzeyde, saldırganlık puanları ise çok yüksek düzeyde çıkmıştır. Mahkumların depresyon ve saldırganlık düzeylerinin demografik değişkenlere göre farklılaşmadığı, sağlık durumuna göre farklılaştığı görülmektedir. Depresyon ile saldırganlık arasında % 36,8 düzeyinde pozitif yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN DEPRESSION LEVELS AND ATTITUDE BEHAVIOR OF THE PROVISIONS IN THE TYPE OF GÜMÜŞHANE E TYPE OPEN AND CLOSE PRISON Depression, which is a negative, negative emotion accompanied by mood disorders, causes many adversities such as feeling self-worth while appearing due to many reasons, elimination of sorrow, sorrow, hopelessness, eating disorder, lack of attention and concentration, physical discomfort and suicide. It is open. Depression, which points to a deterioration in the psychology and psychic structures of people, is considered as a concept related to many variables. It is thought that aggression is a concept that is related to depression, which means that people are intentionally hurting others. In this study, the relationship between the level of depression and aggression of prisoners is investigated. Beck Depression Inventory (BDI) and Aggression Inventory were collected from 249 inmates who were convicted in Gümüşhane Closed Prison and analyzed in SPSS 22.0 Packet Program. For statistical measurements, mean and standard deviation calculations were made and frequency, percentage and variance analysis, t test and correlation analysis were performed. In the analyzes, the depression scores of the prisoners were at a moderate level and the aggression scores were at a very high level. It was observed that the levels of depression and aggression of the prisoners did not differ according to the demographic variables. A positive correlation was found between depression and aggression at 36.8%.