Sosyal medyada gelişmeleri kaçırma korkusunun yalnızlık ve kişilerarası ilişkiler açısından incelenmesi
An investigation of the fear of missing out social media in terms of loneliness and interpersonal relations
- Tez No: 537177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA BARİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: gelişmeleri kaçırma korkusu, kişilerarası ilişki boyutları, sosyal medya, yalnızlık, Fear of missing out developments, dimensions of ınterpersonal relationships, social media, loneliness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde internetin hızlı bir şekilde ilerlemesiyle birlikte sosyal medyanın öneminde artış olduğu gözlenmektedir. Bu artışla birlikte birçok problem yaşanmaktadır. Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin sosyal medyada ki gelişmeleri kaçırma korkusunun yalnızlık ve kişilerarası ilişki boyutları açısından bir ilişki olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın örneklemi, Üsküdar Üniversitesi öğrencilerinden yaşları 18-24 olan bireyler oluşturmaktadır. Çalışma toplam 100 kişiye uygulanmıştır. Verilerin elde edilmesinde“Kişisel Bilgi Formu”;“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”(Şahin ve Yağcı, 2017);“Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği”(Gökler ve ark., 2016);“Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği”(İmamoğlu ve Aydın, 2009);“UCLA- Yalnızlık Ölçeği”(Demir, 1989) uygulanmıştır. Araştırma veri analizinde SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerin analizinde; t-testi, Kolmogorov-Smirnov testi, Mann Whitney U testi, Krusal Wallis H testi, Sperman korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; gelişmeleri karcıma korkusunun, kişilerarası ilişkiler ve yalnızlık arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bireylerde Kişilerarası ilişki boyutlarından duygu farkındalığında artış olduğunda, gelişmeleri kaçırma korkusunda bir azalma olmuştur. Kadınlarda sosyal medya bağımlılığı ve yaşadıkları sanal tolerans düzeyi erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Öte yandan ölçek puanlarının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı bir şekilde farklılaşma olduğu saptanmıştır. Son olarak bulguların sonuçlarına göre çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the rapid progress of the internet, it is observed that the importance of social media has increased. Many problems revial with this increase. The aim of the study is to examine whether there is a relationship between the fear of missing out development in social media and university students in terms of loneliness and interpersonal relationship dimensions. The sample of the research, Üsküdar University students consist of individuals aged 18-24. The study was applied to a total of 100 people. The following are used while obtaining the data;“Personal Information Form”;“Social Media Addiction Scale”(Şahin ve Yağcı, 2017);“The Fear Of Missing Out Scale At Social Enviroments”(Gökler ve ark., 2016);“Interpersonal Relationships Dimensions Scale”(İmamoğlu ve Aydın, 2009);“UCLA- Loneliness Scale”(Demir, 1989). The data were analyzed with SPSS 24 program in the data analysis. The data is analyzed with descriptive statistics, -test, Kolmogorov-Smirnov test, Mann Whitney U test, Krulus Wallis H test, Sperman correlation analysis and regression analysis were used. According to the result; No significant relationship was found between fear of development, interpersonal relationships and loneliness. In individuals, there was a decrease in the fear of abducting developments when there was an increase in emotional awareness from the dimensions of interpersonal relationships. Women's social media addiction and virtual tolerance level were higher than men. On the other hand it was determined that scale scores differ significantly according to some demographic variables. Finally variety of suggestions are given based on the consequences.