Üniversite öğrencilerinin otomatik düşünceler, fonksiyonel olmayan tutumlar ve anksiyete belirtilerinin incelenmesi
Investigation of automatic thoughts, dysfunctional attitudes and anxiety symptoms of university students
  1. Tez No: 537204
  2. Yazar: KADRİYE NİDA PARİM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: anksiyete, otomatik düşünceler, fonksiyonel olmayan tutumlar, anxiety, automatic thoughts, dysfunctional attitudes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Beck'in depresif bozukluklara getirdiği bilişsel yaklaşım ile hastalarda görülen, fonksiyonel olmayan tutumlar ve otomatik düşünceler gibi bilişsel örüntülere odaklanılmıştır. Bilişsel içerik özgünlüğü hipotezine göre depresyondaki bilişler kayıp, kendini değersiz görme ile ilişkili iken, anksiyetedeki bilişler tehlike, tehdit ve savunmasızlık ile ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, depresif bozukluklarla ilişkili olarak geliştirilen otomatik düşünceler ve fonksiyonel olmayan tutumları ölçen araçlar ile anksiyete arasındaki ilişkiyi incelemektir. Dolayısıyla bu çalışma, anksiyete ve depresyon arasındaki bilişsel içerik ortaklığına odaklanmaktadır. Üniversite öğrencisi olan 100 katılımcı, Otomatik Düşünceler Ölçeği, Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği ve Beck Anksiyete Envanteri ve yaş, cinsiyet, yaşanan yer, psikiyatrik tanı geçmişi gibi soruları içeren sosyodemografik formu çözmüştür. Veriler SPSS 24 programı ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre otomatik düşünceler ve anksiyete belirtileri arasında orta düzeyde pozitif korelasyon vardır. Fonksiyonel olmayan tutumlardan mükemmeliyetçi tutum ve onaylanma ihtiyacı ile anksiyete belirtileri arasında zayıf pozitif korelasyon bulunmuştur. Regresyon analizi, özellikle benliğe yönelik negatif otomatik düşüncelerin anksiyete belirtileri üzerinde yordayıcı etkisi olduğunu göstermektedir. Fonksiyonel olmayan tutumlardan mükemmeliyetçi tutum ve onaylanma ihtiyacının ise anksiyete belirtileri üzerinde yordayıcı etkisi bulunmamıştır. Özellikle benliğe yönelik negatif düşüncelerin anksiyete belirtileri ile ilişkili olması, depresyon ve anksiyete arasında önemli bir ortaklığa işaret etmektedir. Bu bulgu, bilişsel içeriğin keskin olarak farklılaşmadığını desteklemektedir. Depresyon ve anksiyete arasındaki ortaklıklar ve farklılıkların çalışılması, bu bozuklukların tedavisinde gelişmeleri destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
Cognitive patterns such as automatic thoughts and dysfunctional attitudes in depressive patients were began to be studied with the cognitive approach introduced by Aaron T. Beck. The content specificity hypothesis proposes that while cognitive content of depression is related to loss and self-degradation, cognitive content of anxiety is related to danger, threat and insecurity. The aim of this study is to investigate the relationship between symptoms of anxiety and measures of automatic thoughts and dysfunctional attitudes which were developed for depression. Therefore, this study focuses on the degree of cognitive overlap between depression and anxiety. One-hundred university students completed the Turkish version of Beck Anxiety Inventory, Automatic Thoughts Scale, Dysfunctional Attitudes Scale and a demographic form. Data were analysed using SPSS 24. The results indicated that there was a moderate positive correlation between anxiety and automatic thoughts. Dysfunctional attitudes, specifically Perfectionism and Need for Approval showed weak positive correlation with anxiety symptoms. Results of regression analysis showed that Negative Self-Concept had a significant predictive power over anxiety symptoms. There were no effects of dysfunctional attitudes on anxiety. The relationship between anxiety and Negative Self-Concept addresses to a significant overlap between anxiety and depression. This finding shows that the cognitive content of both disorders cannot be fully separated. Investigating the similarities and differences between the cognitive content of anxiety and depression will be beneficial for developing the understanding and treatment of these disorders.