Sağlık bilimleri alanında eğitim gören üniversite öğrencilerinin otomatik düşünceleri, fonksiyonel olmayan tutumları, yaşam doyumları ve aralarındaki ilişki
Automatic thoughts, dysfunctional attitudes and life satisfaction of the university students studying health sciences and the relationships between these variables
  1. Tez No: 995274
  2. Yazar: MERVE NUR ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, otomatik düşünceler, fonksiyonel olmayan tutumlar, yaşam doyumu, ruh sağlığı, toplum ruh sağlığı hemşireliği, University students, automatic thoughts, dysfunctional attitudes, life satisfaction, mental health, community mental health nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Sağlık Bilimleri Alanında Eğitim Gören Üniversite Öğrencilerinin Otomatik Düşünceleri, Fonksiyonel Olmayan Tutumları, Yaşam Doyumları ve Aralarındaki İlişki Araştırmada sağlık bilimleri alanında eğitim gören üniversite öğrencilerinin otomatik düşünceleri, fonksiyonel olmayan tutumları, yaşam doyumları ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve ilişki arayıcı türdedir. Araştırmanın evrenini, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında özel bir üniversitede sağlık alanında öğrenim gören 4.194 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem power analizi ile oluşturulmuş, sağlık bilimlerinden 352 sayı belirlenmiş olup, karşılaştırma grubu olarak aynı sayıda mühendislik/fen bilimlerinden de 352 öğrenci alınmıştır. Veriler, Tanımlayıcı Bilgi Formu, Otomatik Düşünceler (ODÖ), Fonksiyonel Olmayan Tutumlar (FOTÖ) ve Yaşam Doyumu (YDÖ) ölçekleri ile yüz yüze toplanmıştır. Sağlık bilimlerindeki öğrencilerin ODÖ puanları, diğer öğrencilere göre istatistiksel anlamlılıkta daha düşük bulunurken (t= -2.280, p=0,023), FOTÖ puanlarında farklılık saptanmamıştır (t= -1.130, p= 0.259). Sağlık bilimlerindeki öğrencilerin YDÖ puanları, diğerlerine göre daha yüksektir (t= 4.886, p<0.001). Öğrencilerin ODÖ ile FOTÖ puanları arasında pozitif yönde (r=0.481, p<0.01), ODÖ ile YDÖ puanları arasında ise negatif yönde ilişki saptanmıştır(r= -0.437, p<0.01). Regresyon analizleri, ODÖ'nün YDÖ için en güçlü yordayıcı olduğunu göstermektedir (B=-0.078, ß=-0.450, t=-8.420, p<0.001). Elde edilen bulgular doğrultusunda, üniversitelerde öğrencilerin otomatik düşünce ve fonksiyonel olmayan tutumlarını azaltmaya ve yaşam doyumunu artırmaya yönelik, bilişsel yeniden yapılandırma eğitimleri ile desteklenerek farkındalık kazandırılması ve ruh sağlığı danışmanlık hizmetleri ile bütünleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Automatic Thoughts, Dysfunctional Attitudes and Life Satisfaction of the University Students Studying Health Sciences and The Relationships Between These Variables. In this study, it was aimed to examine the automatic thoughts, dysfunctional attitudes, life satisfaction, and the relationships between these variables among university students studying in the field of health sciences. The research is descriptive, comparative, and correlational in nature. The population of the study consisted of 4,194 students studying in the field of health at a private university in the 2024–2025 academic year. The sample was determined through power analysis, and 352 students from health sciences were selected; additionally, 352 students from engineering/science fields were included as the comparison group.** Data were collected face-to-face using the Descriptive Information Form (DIF), Automatic Thoughts Scale (ATS), Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), and Life Satisfaction Scale (LSS). The ATS scores of students in health sciences were found to be significantly lower than those of students in other fields (t = –2.280, p = 0.023), while no significant difference was found in DAS scores between the groups (t = –1.130, p = 0.259). Life satisfaction scores of health sciences students were higher than those of their peers (t = 4.886, p < 0.001). A positive correlation was found between ATS and DAS scores (r = 0.481, p < 0.01), and a negative correlation was found between ATS and LSS scores (r = –0.437, p < 0.01). Regression analyses indicated that ATS was the strongest predictor of life satisfaction (B = –0.078, β = –0.450, t = –8.420, p < 0.001). Based on these findings, it is recommended that universities enhance awareness through **cognitive restructuring-based training programs, integrate these efforts with counseling services, and improve accessibility to mental health counseling services.