Okul öncesi çocuklarda dramayla ahlâk eğitimi: Yardımlaşma
The moral education with drama for preschool children: Cooperation
  1. Tez No: 537224
  2. Yazar: FATMA GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: PROF. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâk Eğitimi, Drama, Okul Öncesi Dönem, Yardımlaşma, Cooperation, Drama, Moral Education, Preschool Period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Okul öncesi dönem, insanın doğumundan itibaren ilk 6 yılını kapsayan zaman dilimidir. Bu dönemde çocuklara verilecek ahlâk eğitimi, çocuğun ileriki yıllarda sahip olacağı kişiliğin temellerini oluşturur. Bu çağda, çocuğun ahlâk eğitiminde kullanılacak teknikler, çocuğun fıtratına ve bilişsel, motor, dil, sosyal, duygusal gelişim özelliklerine uygun olmalıdır. Çocuklar okul öncesi dönemde oldukça hareketli ve oyuna düşkündürler. Drama tekniği, çocuklara yaparak ve tecrübe ederek öğrenme fırsatı sunar. Drama, çocukların istendik davranış, beceri ve tutum kazanmalarına yardımcı olan, onların oyun ve hareket ihtiyacını karşılayan bir tekniktir. Bu araştırma, okul öncesi çocuklarda dramayla ahlâk eğitimi özellikle de yardımlaşma değerinin nasıl verilebileceğini ele alan bir alan araştırmasıdır. Odak grup görüşmesiyle çocukların drama etkinlikleri öncesinde ve sonrasında yardımlaşmayla ilgili kazanımlara dair cevapları değerlendirildi. Alan araştırması sürecinde, yardımlaşma konulu on farklı drama etkinlik örneği, üç farklı 5-6 yaş öğrenci çalışma grubunda uygulandı. Çocukların drama etkinliklerine severek ve isteyerek katıldıkları gözlendi. Drama öncesinde sorulara kısa cevaplar veren ya da söz hakkı almaktan kaçınan çocukların drama sonrasında cevap vermede istekli oldukları ve drama etkinliği kazanımlarıyla ilgili günlük hayatlarından somut örnekler verdikleri gözlendi. Etkinlik öncesinde yardımlaşma konusunda olumsuz cevaplar veren çocuklar, drama etkinliği sonrasında, olumlu cevaplar verebilmişlerdir. Drama etkinliklerinin, hem dramaya katılan hem de dramayı izleyen çocukların empati yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunduğu ve yardımlaşma konusunda olumlu tutum geliştirmelerini desteklediği söylenebilir. Bu çalışma, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölüm,“Değer ve Ahlâk”, ikinci bölüm,“Okul Öncesi Dönem Çocuğunun Özellikleri ve Drama”, üçüncü bölüm“Okul Öncesi Eğitimde Drama ile Ahlâk Eğitimi: Yardımlaşma İle İlgili Etkinlikler”dir.
Özet (Çeviri)
The preschool period is the time period covering the first 6 years since the birth of human. The moral education to be given to children in this period constitutes the basis of the personality that the child will have in the following years. In this period, the techniques to be used in the moral education of the child should be appropriate to the characteristics of the child and his/her cognitive, motor, language, social, emotional development. Children are very active in the preschool period and are fond of play. The drama technique gives children the opportunity to learn by doing and experiencing. Drama is a technique that helps children acquire the desired behaviour, skills and attitudes and meets their needs for play and movement. This research is a field study on how to teach moral education and especially the value of cooperation in preschool children. In the focus group interview, the answers of the children about the acquisitions related to cooperation before and after the drama activities were evaluated. In the field research process, ten different types of drama activities on cooperation were applied to three different 5-6 year old students in the study groups. It was observed that children participated in the drama activities with enthusiasm. It was observed that the children who gave short answers to the questions or who avoided getting the right to speak before the drama, were willing to answer after the drama and gave concrete examples from their daily lives about the acquisitions of drama activity. Children who gave negative answers about cooperation before the drama activity were able to give positive answers after the drama activity. It can be said that drama activities contribute to the development of empathy skills of children who participate in the drama as well as those who watch the drama, and support their positive attitude towards cooperation. This study consists of three parts and a result. The first part is“Value and Morality”, the second part is“Characteristics of the Preschool Child and Drama”and the third part is“Moral Education With Drama for Preschool Education: Activities Related to Cooperation”.